Орденът на проф. Мехмедов (вдясно) бе връчен от президента Румен Радев

Орденът на проф. Мехмедов (вдясно) бе връчен от президента Румен Радев

Изтъкнатият хореограф, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен с орден "Стара планина" - първа степен на церемония в Президентството. Отличието е присъдено за големите му заслуги в развитието на културата и изкуството. На церемонията проф. Мехмедов избра да бъде заедно с прима балерините от Държавна опера - Бургас Полина Иванова и Иванина Иванова и Емил Йорданов - премиер солист на Държавна опера - София и Държавна опера - Бургас.

Част от творческата дейност на проф. Хикмет Мехмедов е свързана с Бургас. В морския град той основава балетния клас в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".

Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са "пръснати" и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.