Картината, която родения в Бургас Илиян Иванов дари, носи заглавието Фермерско лято. Снимка Черноморие-бг

Картината, която родения в Бургас Илиян Иванов дари, носи заглавието Фермерско лято. Снимка Черноморие-бг

Проф. Илиян Иванов дари картината си "Фермерско лято" на Община Бургас. Абстрактното живописно платно с размер 1.30 на 1.50 см бе част от 8-те мономентални картини на бургазлията от изложбата "На учителя с любов". Първи, които видяха "Фермерско лято" и другите платна на бургазлията, който живее и работи от години в Ню Йорк, бяха посетителите на експозицията му, наредена в залата на Филияла на Национална художествена академия - Бургас. Тогава Илиян  Иванов съчета първата си художествена изложба в морския град с тържествата посветени на режисьора, драматург и поет Симеон Димитров. Събитието бе черешката на тортата в арт календара на града, което се проведе на 23 юни.

Подарената от проф. Иванов картина "Фермерско лято" е неговият хуманен жест към Община Бургас и родния му черноморски град. Дарителството, което е в кръвта на професора, е само един пример, че всеки, където и да се намира по света, може с нещо да помогне в обществения и културен живот на Бургас, категоорични са кореняк бургазлии. Да припомним на чиитателите, че екипът на сайт "Черноморие" бе в основата на инициативата проф. Илиян Иванов и съпругата му дентален лекар Дара Проданова бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Бургас" през 2021 година. То им се връчва за престижното им класиране на Топ 5 за филма им "Дълбоко усещане" за филмовите награди "Оскар".

Все още не се знае на кое място ще бъде пооставена даренато монументално платно "Фермерско лято" на проф. Иванов. Опциите са много - Община Бургас, Куртурен дом на НХК, Регионален център за съвременно изкуствотго и библиотека и други обществени сгради.

Галерия