Проф. Иво Христов (вляво) гостува в Бургас по покана на водача на листата на БСП за България Петър Кънев (в средата). Снимки Авторът

Проф. Иво Христов (вляво) гостува в Бургас по покана на водача на листата на БСП за България Петър Кънев (в средата). Снимки Авторът

Може да бъде съставено правителство, но то няма да ни води там, където вие искате. Така проф. Иво Христов отговори на въпрос по време на среща с членове и симпатизанти на БСП, която се проведе в аулата на Бургаския свободен университет. Той гостува в морския град по покана на Петър Кънев - водач на листата на коалиция "БСП за България" във Втори многомандатен избирателен район Бургас.

"Управляващите са такива и правят това, което им позволява народа. Българските партии не представляват хората", посочи проф. Христов и не скри факта, че 60% от имащите право на глас не го упражняват, когато дойдат избори. Като бивш народен представител от "БСП за България" и социолог, той направи десекция на случващото се по света и как то засяга нас и страната ни.

"Българският народ не е изкушен от голямата геополитика. Той е битов народ и преживява кухненски нещата, но има щастието да живее на геополитическия кръстопът. България е вратата на народите. През няколко поколения едно е осъдено да живее във вихъра на историята. И нашето е такова. Живеем в свят, когато старият все още не си е отишъл, а новият още не е дошъл. Всички структури на стария свят отиват в миналото, но не можем да опишем новия, защото не го познаваме, той няма аналог. От сриването на стария еднополярен свят, изграден около Америка, се движим към биполярен свят. Войната в Украйна акселерира тези процеси и се очертават два лагера - западно центричен свят около стария свят и вторият - китайско-руския", каза проф. Христов. Според него, кандидатите за ревизия на стария свят са ядрени държави. "Войната е неизбежна. Въпросът е каква ще е тя - серия от локални конфликти или глобална война? Къде сме ние? Там, където има триене на двете големи геополитически плочи. Това, което е между тях изчезва. Ние имаме нещастието да сме там. Ние сме в най-жалкото си положение от 30 години насам. Стигнали сме до ниво на страна от третия свят", заяви проф. Иво Христов.

Той анализира и състоянието в сферата на образованието към което и той принадлежи като преподавател в университет. Според него сега се наблюдава ниско качество на новите генерации.

Лекцията на проф. Иво Христов предизвика интерес сред дошлите да го чуят и те не пропуснаха възможността да му зададат въпроси, въпреки че в отговорите липсваше оптимизъм.

Коалиция "БСП за България" се явява под номер 1 в интегралната бюлетина на изборите за 49-то Народно събрание.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия