Проф. Николай Овчаров (в средата) е впечатлен от потенциала на крепостта Русокастро. Снимки Черноморие-бг

Проф. Николай Овчаров (в средата) е впечатлен от потенциала на крепостта Русокастро. Снимки Черноморие-бг

Проф. Николай Овчаров ще лобира пред Министерството на културата крепостта "Русокастро" да влезе в мрежата за културен туризъм. Според него, това може да стане на мястото на крепостта "Вишеград" и от следващата година Русокастро да се рекламира активно на вътрешния пазар. Това ще увеличи и средствата за археологически разкопки в крепостта.

И това лято община Камено е планирана 40 000 лева за проучвания там. Разкопките от седем години се ръководят от доктор Милен Николов - директор на Регионалния исторически музей в Бургас. 

Този археологически сезон ще се допроучва щерната на замъка на крепостта, както и тайния проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град. Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ–Бургас е кандидатствал с проект и пред Министерството на културата.

При разкопки на Русокастро са намерени керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху голямо блюдо, изпълнено е в техниката сграфито. Керамичният съд е част от изложбата организирана от РИМ–Бургас "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Другата необичайна и забележителна находка представлява конска кост, която се е използвала за гадаене; нагорещено желязо се допира до плешката, а гадателят гледа от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е извършвал своите предсказания.

Галерия