Проф. Стефанов реподавател в катедра Изкуствознание в НХА по дисциплината История на изкуството на ХХ век. Снимка Личен архив

Проф. Стефанов реподавател в катедра Изкуствознание в НХА по дисциплината История на изкуството на ХХ век. Снимка Личен архив

Проф. Свилен Стефанов е роден на 30-ти ноември 1966 година в София. Завършил е ССХУ "Илия Петров", София, а висшето си образование в НХА, специалност "Изкуствознание" през 1992 година.

Преподавател в катедра "Изкуствознание" в НХА по дисциплината "История на изкуството на ХХ век".

Доктор на изкуствознанието, главен редактор на списание "Изкуство и критика".

От учебната 2021/2022 година във филиала на НХА в Бургас ще се обучават студенти в магистърска програма "Културното наследство на българското Черноморие". Специалността е разработена специално за филиала, а кандидатите могат да са от цялата страна. Втората сесия за кандидатстване е през септември. Приетите студенти ще се обучават в редовна форма в продължение на три семестъра.

 

- Проф. Стефанов, как се роди идеята за разкриване на магистърска програма "Културното наследство на българското Черноморие" във филиала на Националната художествена академия в Бургас и към кого е насочена тя?

- Имаме теоретични дисциплини в Академията, в катедра "Изкуствознание", където се подготвят изкуствоведи в образователните програми в степените бакалавър, магистър и доктор. В един момент беше съвсем логично да направим нещо, което да е за филиала в Бургас. Повтарянето на съществуващата изкуствоведска дисциплина би било в известен смисъл безсмислено и затова искахме да направим нещо, което да е конкретно свързано с региона и с Бургас, с Черноморието. Затова създадохме тази магистърска програма, която да бъде насочена конкретно към определени цели, които имат за задача за образоват конкретни хора в този регион.

Имайте предвид, че целите на една подобна магистърска програма могат да бъдат много. Там преподават и изкуствоведи, и археолози. Такава програма е свързана с античността, със средновековието, с новото време и със съвременното изкуство.

Тази магистърска програма е много важна за повдигането на качеството на образованието. Тя е подходяща за всеки човек, който работи или би могъл да работи в администрацията, или ще се занимава с културно администриране т.е. по някакъв начин ще бъде свързан с тези институции и процеси в региона. Защото такова специализирано образование се предлага изключително рядко, да знаеш всички от античността до наши дни – за най-важното, което се е случило и за важните паметници.

Не на последно място едно от нещата, които са много важни за Черноморския регион е екскурзоводството. Нека не забравяме, че ние почти нямаме специализирани кадри в тази област. Имам много лоши случаи и лоша практика с екскурзоводи, които ми разказват точно обратното на това, което е и са изключително неподготвени. След завършване на една такава магистърска програма един екскурзовод ще бъде подготвен от историци, археолози, изкуствоведи, той няма да се поддава на митове, легенди и слухове, а ще работи с проверени научни факти и данни.

- Какво образование трябва да имат кандидатстващите за тази магистърска програма?

- Трябва да са завършили бакалавърска степен.

- Какъв профил, хуманитарен?

- Няма значение. Не е необходимо да бъдат от съответното професионално направление. Те могат да дойдат и от друго професионално направление. Важно е да имат завършено висше образование, степен бакалавър.

- А може ли кандидатите да бъдат със завършена магистратура?

- Да, може. Но след като вече имат едно магистърско образование, второто държавата не го плаща т.е. няма да бъдат държавна поръчка. Втората магистратура вече е платена.

- Кои преподаватели ще водят лекции по тази магистърска програма?

- Това са нашите преподаватели от катедра "Изкуствознание", същите преподаватели, които преподават на студентите в София - доц. д-р Бойка Доневска, доц. д-р Мария Андиркова, проф. д-р Здравко Ждраков – водещ на програмата, представители на Регионален исторически музей в Бургас.

- Освен теоретична ще има ли и практическа част по време на обучението?

- Изучава се история на изкуството, теория на археологията и други. Тези хора могат да работят като мениджъри в културния туризъм, в туристически агенции, в музеи, като ръководители на отдели, уредници, екскурзоводи, специалисти на културното наследство в туризма и други.

- Към какви студенти се опитвате да привлечете?

- Любознателни, привлечени от сферата на изкуството, с желание да изследват музейното и галерийно дело. Магистратурата дава възможности завършилите я да се реализират на пазара на труда. Тя е близка до изкуствоведската специалност и до културното наследство. Привлекателна за хората от Черноморския регион.