Проф. Игнатовски (вдясно) оглави фестивала тази година. Снимки Черноморие-бг

Проф. Игнатовски (вдясно) оглави фестивала тази година. Снимки Черноморие-бг

Проф. Владимир Игнатовски оглави международното журито на петото издание на фестивала за документално историческо кино DOCK. Сред членовете на журито са - Роман Холец - професор по история, Горан Радованович - сценарист и режисьор, Катерина Ламбринова - филмов експерт, проф. Евелина Келбечева. Фестивалът се провежда от 17-ти до 22-ри септември в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК Бургас. Димитър Стоянович - съорганизатор на фестивала представи пред публиката по време на официалното откриване на феста членовете на журито. "Документалистиката ни кара да мислим, а историческата документалистика ни кара да обмисляме нещата", каза Стоянович.

"В числото пет има нещо божествено. Цяла зима в София нашият екип и приятели си спомняхме за Бургас. Тук сме за пети път в обожествения за нас град Бургас", сподели създателят на фестивала Петър Стоянович.

Над 700 филма от цял свят са били изпратени за участие в конкурса. От тях са селектирани 13 заглавия, които публиката ще има възможност да гледа. От тях ще бъде избран и филма победител.

"DOCK" бе официално открит от зам.-кметът по култура на Община Бургас Диана Саватева. "Бурята показа, че дори и тя не може да спре почитателите на фестивала", сподели тя.

След откриването, бе показан филм с откъси от продукциите, които ще бъдат прожектирани в рамките на "DOCK".

Тази година съпътстващата програма на фестивала е посветена на 75-годишнината и 50 години творческа дейност на голямата българска режисьорка Адела Пеева. Ще бъдат излъчени някои от легендарните ѝ филми като "Чия е тази песен?", "Развод по албански", "В търсене на Списаревски" и др.

В рамките на фестивала ще бъде проведена научна кръгла маса "100 години от Балканската война" с участието на проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и проф. Петър Стоянович.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Общинския фонд "Култура".

Галерия