Проф. д-р Веселин Янчев ще гостува в Средец на 21-ви септември

Проф. д-р Веселин Янчев ще гостува в Средец на 21-ви септември

Проф. д-р Веселин Янчев ще представи в Средец книгата си, посветена на Септемврийското въстание. Премиерата на "Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание" е планирана за 21-ви септември от 15.30 часа във Военния клуб в Средец. Гостуването на проф. Янчев е по покана на Община Средец и Общински исторически музей в Средец.

Темата за Септемврийското въстание 1923 е твърде противоречива, поляризираща и до днес мненията и пристрастията. Десетилетия те е мощна пропаганда за силата на комунистическия интернационал, което е довело до твърде много неистини и има потребността от нов и обективен поглед.

Монографията "Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание" още в заглавието дава заявка за различен прочит на събитията. Базирана на огромен архивен материал, документи на различни институции и кореспонденции, книгата е забележителна със своята безпристрастност, със своята обективност. Богатият опит и ерудиция на автора я прави достъпна и интересна не само за специалистите по нова българска история, но и за всеки, който иска да обогати своята историческа култура и да приеме това предизвикателство на сблъсъка с идеологически твърдения и клишета.

Галерия