Началникът на РУО - Петя Петрова, зам.-областният управител - Павлин Иванов и Явор Жеков - член на УС на БСК (отдясно наляво) разгледаха шатрите на бургаските гимназии, които участват в изложението. Снимки Авторът

Началникът на РУО - Петя Петрова, зам.-областният управител - Павлин Иванов и Явор Жеков - член на УС на БСК (отдясно наляво) разгледаха шатрите на бургаските гимназии, които участват в изложението. Снимки Авторът

Професионалните гимназии в Бургас се презентират на площад "Тройката". Изложението се организира от Регионалното управление на образованието в морския град. То бе открито от началникът на РУО Петя Петрова и зам.-областният управител на област Бургас Павлин Иванов. На откриването присъстваха и Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, и Видка Вълчева - зам.-председател на Търговско-индустриална камара Бургас.

На площада свои шатри бяха разположили профилираните и професионалните гимназии в града. Всяко учебно заведение представя своите постижения, с които се гордее и на които разчита, за да привлича нови ученици, завършили седми клас и положили успешно изпитите по български език и литература, и математика.

Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" за пореден път доказа, че учениците й са невероятни сладкари. На щанда, освен купите, спечелени от националните състезания по професии, бяха презентирани и сладки изкушения, направени от сладкарите.

Учениците от Професионална гимназия по морско корабоводене и риболов "Свети Никола", известна още като Морското, пък показаха моряшки възел. Такъв възел може да спаси всеки, който е паднал зад борда в морето и има нужда от спасяване. Възелът не е сложен за завързване, но се изискват определени умения, които се усвояват в процеса на обучение в гимназията.

На щанда на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, бе представен макет на фотоволтаична централа, изработен от ученици от IX клас. С него те спечелиха второ място на национално състезание. Чрез макета нагледно се показва производството на ток за битови нужди.

А учениците от Професионална гимназия по транспорт пък демонстрираха как работят техните прототипи на автомобили. Това е и силата на гимназията, в която се набляга на основните специалности, свързани с ремонт на автомобили, както и придобиване на шофьорски умения.

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - най-старото бургаско училище, което тази година празнува своята 155-годишнина, се презентира с макети, изработени от учениците от паралелките по изобразително изкуство от среден и горен курс. В гимназията ще приемат ученици и в нови специалности.

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" се презентира с моделите на роботи и разработките, които учениците правят. Силата на гимназията са компютърната техника и технологии, приложното програмиране и програмирането на роботи.

Изложението е възможност на гимназиите да представят план - приема за новата учебна 2024/2025 година.