Проф. Миткова за първи път участва в инициативата. Снимки Лина Главинова

Проф. Миткова за първи път участва в инициативата. Снимки Лина Главинова

Професор Магдалена Миткова чете откъси от "Медицински роман" на скандинавския автор Рику Корхонен. Ректорът на университет "Проф. Асен Златаров" влезе в ролята на четящ и така стана част от инициативата "Европейска нощ на литературата", която се провежда традиционно. Бургас е част от това литературно събитие за осми път.

Целта на кампанията е изявени личности да четат произведения на съвременни европейски автори, приведени на български език. "За представянето си избрах да чета "Медицински роман", защото в нашия университет бе открит медицински факултет", сподели пред екип на "Черноморие" проф. Миткова. "Рику Корхонен е млад автор, роден през 1972 г. Обичам, да чета както скандинавска литература, така и научна фантаскта, романтични романи и световна детска литература", допълни ректорът на университета.

В тазгодишното издание на инициативата, освен проф. Магдалена Миткова, се включиха още двама професори. Професор Галя Христозова, ректор на БСУ чете откъси от "Всичко това е любов" от Дулсе Мария Кардозо, а колегата и проф. Георги Янков - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас, чете откъси от "Най-кратките приказки на света" от Янош Лацкфи и Тамаш Ияш.

Галерия