Проф. Емил Марков провокира мислещите бургазлии с изложбата си. Снимки Авторът

Проф. Емил Марков провокира мислещите бургазлии с изложбата си. Снимки Авторът

Професор Емил Марков - преподавател във филиала на Националната художествена академия в Бургас, откри изложба за подготвени. Тя е озаглавена "18+" и е подредена в залата на Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Студенти, колеги, приятели на професор Марков се събраха на откриването, за да чуят от първа ръка историята около изложбата, която е своеобразен пърформънс, съчетал в себе си няколко изразни средства и форми на изкуство. С нея авторът затваря един 20-годишен житейски и творчески цикъл. В паната могат да се прочетат и видят мисли на професора, негови рисунки, някои от които правени преди доста години. Той е извлякъл от старите си тефтери различни фрагменти, които зрителя може да прочете и над които да поразмисли. 

Изложбата е подчинена на т.нар. "Методът Марков". Част от съдържанието в паната е било качено в специалносъздаден уебсайт. А през 2019 година е издадено в книга, която може да стане притежание на всеки провокиран от търсенията на професора.

Освен паната, посетителите могат да се докоснат до личните записки и част от тефтери с рисунки и мисли на художника, които са подредени в средата на залата. Чрез тях професор Марков общува непринудено и от първо лице със зрителите.

Изложбата бе открита от проф. Светозар Бенчев - директор на филиала на НХА в Бургас.

А авторът - проф. Емил Марков благодари за помощта за реализацията й на своя колега доц. Димо Колибаров, на децата си, на близките си, на студентите си.

Експозицията може да бъде разгледана до 24-ти септември.

Галерия