Сотир Сотиров е професор по системи с изкуствен интелект

Сотир Сотиров е професор по системи с изкуствен интелект

Проф. д-р инж. Сотир Сотиров стана носител на специалната награда на БАИТ за специален принос към развитието на информационните и комуникационните технологии за 2021 г.

Наградите бяха връчени на специална виртуална церемония, ръководена от изпълнителния директор на БАИТ, инж. Весела Калъчева, като тази година конкурсът мина под патронажа на президента Румен Радев. Наградените са избрани измежду 94 номинирани кандидати в едва 7 категории. За разлика от всички останали награди, за които се кандидатства с отворено заявление, специалната награда, която получава проф. Сотиров, се връчва след решение на журито чрез вътрешни номинации от членовете му.

Наградата на проф. Сотиров бе връчена от съветника на президента, Пламен Славов, който прочете и приветствено слово от името на Румен Радев към носителя на специалната награда. Сотир Сотиров е професор по системи с изкуствен интелект, създател на катедра "Компютърни системи и технологии" в университет "Проф. д-р Асен Златаров", ръководител и участник в редица международни и национални проекти за разработване на интелигентни системи, а в момента е и зам. ректор по международната дейност и следдипломна квалификация на университета.

При получаването на наградата проф. Сотиров благодари на отличилите го специалисти, но изказа своята признателност и на всички, без чиято подкрепа не би постигнал успеха си: на колегите си от висшето учебно заведение, на Община-Бургас и на своето семейство.

Общо 2 от седемте награди идват в Бургас, което, по думите на организаторите на конкурса,  превръща града в най-бързо развиващата се информационна и компютърна дестинация в страната извън София.