Директорът на гимназията Роза Желева участва в проекта с учители и ученици. Снимки ПГМЕЕ

Директорът на гимназията Роза Желева участва в проекта с учители и ученици. Снимки ПГМЕЕ

Предвид сложната обстановка и трудностите за развитие на проектите по програма "Еразъм+" годината 2021-2022г. е знакова за Професионална гимназия по мехаоелектротехника и електроника, град Бургас. Училището започна проект, носещ името "Digistories of Generation Z", в който взимат участие 6 държави от Европа- Румъния, България, Испания, Ирландия, Турция и Италия. Целта на проекта е  да засили интеркултуртното посредничество, да развие мисленето на  учениците и да разшири мирогледа им. Проектът е с продължителност 2 години. Работи се по 6 теми, които са разпределени между шестте държави и техните представители и те са: "Екология и околна среда", "Историческо наследство", "Моята култура", "Аз съм това, което чета", "Умните технологии градят нашето бъдеше", "Уважителни отношения". Учениците и техните преподаватели са разделени и работят в екипи, а чрез Twinspace, Youtube, Facebook и други канали на комуникация, учениците създават  добра работна среда и успешни екипи.

През ноември 2021 г. по предложение на координатора на проекта от Румъния, всички участници осъществиха своята първа мобилност в страната на Баските.

Участието в град Аморебиета, Испания беше уникално преживяване, както за българските, така и за всички ученици и техните ръководители от различните страни. Тази топла и приветлива страна, както и хората, живеещи там, дадоха един нов и по-различен поглед по темата за екологията, рециклирането и опазването на околната среда. Учениците коментираха разпалено, провокираха се един друг и независимо от културните рзличия и езици, те успяха да се обединят в екипи, създавайки една много добра координация. Всички заедно посетиха няколко екопарка, предприятие за сортиране на отпадъци, както  и завод за компостиране и рециклиране.

Участниците в първата мобилност бяха ученици от 11 "и" клас на ПГМЕЕ: Иван Андреев, Христо Груев, Димитър Иванов и Златин Панайотов. Ето и някои от техните впечатления от посещението.

Иван Андреев 11 "и" клас ПГМЕЕ: "Тази година е една от най-запомнящите се години в моя живот. Участието ми като част от проекта "Еразъм +" ми даде голяма възможност да се докосна до друга култура и опит с мои връстници от много страни. Визитата ни в Испания ,град Аморебиета беше невероятно преживяване. Хората бяха страшно учтиви. Бях впечатлен от всичко и всички. Дейностите ,в които участвахме, изработката на нашите идеи в проект беше уникално интересно и забавно.

Искаше ми се да можехме да останем повече време. След прибирането ми в Испания започнах курс по испански език. Препоръчвам повече такива проекти, които да отварят врати на младите хора. Благодаря на ръководството на ПГМЕЕ и членовете на проекта,че ми се довериха и ми дадоха шанс да се докосна до такова преживяване".

Христо Груев 11 "и" клас ПГМЕЕ: "Пътуването до Испания беше един от най-прекрасните моменти в моя живот до сега. През цялото време се чувствах много добре. Всичко беше перфектно организирано, а хората бяха много дружелюбни и  мили. Първоначално бяхме много срамежливи и притеснени, но след като се срещнахме, цялото притеснение и срамежливост изчезнаха. Исках да остана повече от седмица, но трябваше да си тръгваме за България.

Въпреки това, участието в проекта "Еразъм +" не само ме направи по-сигурен в моите   възможности, даде ми криле да се развивам, но също така ме запозна с нови и различни хора с които станахме приятели, може би приятели за цял живот. Сърдечно благодаря на всички учители, които ме подкрепиха и направиха една моя мечта реалност".

Димитър Иванов 11 "и" клас: "Еразъм +" ми даде възможност да придобия самочувствие, че мога повече. Също така да се запозная с много и различни хора на моята възраст, както и да открия кътчета на света, където някога са живели велики художници и писатели. Престоят ни в Аморебиета беше прекрасен. Семействата бяха учтиви и любезни. Бях очарован от гостоприемството им и тяхното чувство за хумор. Дейностите, свързани с проекта бяха различни, забавни и интересни. Чрез нови методи ние се научавахме да изобретяваме и комуникираме, така създадохме и добри екипи. Благодаря, че повярвахте в мен".

По всичко личи, че  проектът "Digistories of  Generation Z" дава нови хоризонти и активира учениците до степен , в която те самите могат да преоткрият себе си и визията си за бъдещето. А какво по-добро от това да започнем с грижата за  нашия дом  Земята, опазвайки нейната уникална природа?

Галерия