Войник за милиони ще бъде показан последната фестивална вечер

Войник за милиони ще бъде показан последната фестивална вечер

Прожектират в Бургас португалски филми от различни десетилетия на миналия и сегашния век. Кино фестивалът започва на 28-ми август и ще продължи четири дни. Прожекциите са с начален час 21.00, на открита сцена "Охлюва", а входът е свободен.

Заглавията, които са включени в афиша на фестивала са:

28-ми август - "Амалия", музикален, биографичен, 2008, 127', Режисьор: Карлуш Коелю да Силва. Действието на филма започва през 1984 г. в хотелска стая в Ню Йорк, когато Амалия се кани да се самоубие. Връщайки се 30 години назад, виждаме целия й живот - с емоциите на детството, с шеметната й кариера и с непрестанните разочарования.

От бедността на детството ѝ до блясъка на нейната успешна кариера, Амалия Родригеш - най-великата фадо певица за всички времена, се стреми да пее и оцелява, да живее и обича.

29-ти август - "Песента на Лисабон", комедия, музикален, романтичен, 1933, 85', Режисьор: Жозе Телмо. Вашку живее бохемски, благодарение на месечната помощ на лелите си, които живеят в провинцията и никога не са посещавали Лисабон. Те вярват, че Вашку е успешен лекар със собствен кабинет. Той всъщност обикаля заведенията, ухажва красиви жени, пее фадо и се забавлява, докато не идва най-лошият момент в живота му - в деня, в който не успява да вземе изпита си за Медицина, получава писмо от лелите си, че идват в Лисабон да го посетят и видят успеха му.

30-ти август - "Алентежу, Алентежу" - документален, музикален, 2014, 85', Режисьор: Сержио Трефо. Този филм е музикално пътуване до съвременна Португалия, към уникален начин на изразяване и страстта на неговите интерпретатори чрез канте алентежано - португалски традиционен музикален жанр, обявен за културно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г

31-ви август - "Войник за милиони" - биографичен, исторически, военен, 2018, 85', Режисьори: Гонсало Галвао Телеш, Хорхе Пайшао да Коста. По време на Първата световна война Анибал Аугущо Миляиш,  за да спаси другарите си, се отделя от екипа си и се бори сам срещу германските атаки. За проявената на бойното поле смелост е награден с най-високото национално признание.

При лошо време прожекциите ще се преместят в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".