През 2018-та година в Районна прокуратура в Бургас са постъпили множество сигнали за нарушения. Снимка Архив

През 2018-та година в Районна прокуратура в Бургас са постъпили множество сигнали за нарушения. Снимка Архив

Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева, каза говорителят на Апелативна прокуротура Йовита Григорова по повод днешната акция в бургаската телевизия "Канал 0", част от медийната група "RN Media grup".
Екипи със служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" влязоха днес по обяд в офиса на бургаската телевизия и извършиха претърсвания и изземвания. Акцията е по подаден сигнал.
"Става въпрос за драстично нарушение на авторските и сродните права на национални телевизии", уточни прокурор Григорова. 
През 2018-та година в Районна прокуратура в Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и представители на търговски дружества, затова че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани чужди обекти на авторски и сродни права, както и телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право в случая ставало въпрос за две национани телевизии.

"Проверката е по сигнал на двете национални телевизии - btv и Нова. Те са тв канали, които сами са пожелали да бъдат със статут "мust carry". Това означава, че те разпространяват тв канали, които сами са пожелали да бъдат мust carry. Това са програми, които всички видове оператори - кабелна, сателитна или интернет тв са длъжни да разпространяват. Това че сме длъжни да ги разпространяваме, означава, че те са безплатни. Не може една стока да е задължителна за консумация и тя да бъде платена", коментира собственикът на "RN Media grup" Георги Стоянов.