Камерен оркестър Анима ще свири в рамките на Пролетен салон на изкуствата Варна. Снимка Камерен оркестър Анима

Камерен оркестър Анима ще свири в рамките на Пролетен салон на изкуствата Варна. Снимка Камерен оркестър Анима

Пролетният салон на изкуствата ще се проведе във Варна от 2-ри до 26-ти април. Входът за всички събития е свободен, съобщават от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

Началото е на 2-ри април, събота, в Концертното студио на Радио Варна, където от 11,00 ч. ще прозвучи концерт на дуо в състав: пианистката Маргарита Илиева и флейтиста Мартин Павлов. Илиева е носител на Кристална лира за млад изпълнител през 2016 г, концертирала в много страни на света, а днес – ангажирана със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Мартин Павлов е асистент на варненския виртуоз Росен Идеалов – доцент в Музикалната академия. Концертните му изяви, освен на Балканите и в Европа, стигат до Южна Африка. В програмата ще звучат творби на М. К. Райнеке, Ф. Шуберт, Р. Шуман.

На 6-ти април, вторник, от 18,00 ч. в Градската художествена галерия е изявата на камерния оркестър "Анима" с диригент Георги Зайранов.

На 9-ти април, събота, пак в Градската художествена галерия, от 18,30 ч., е Великденският оперен концерт "Музиката на Европа" на Държавната варненска опера, с участието на Даниела Димова – сопрано, Валерий Георгиев – тенор, Пламен Димитров – баритон и Жанета Бенун-Николаева - роял.

На 12-ти април, вторник, в артсалона на Радио Варна от 18,00 ч. публиката ще се пренесе в Ренесансова Европа с концерта на трио "Барок и дух", в който търсят съзвучие Радослав Николов – блокфлейти, Вяра Грънчарова – виола да гамба, и Борис Павлов – китара. Богатата програма включва произведения на Хендел, Скарлати, Телеман, Дауланд, Пърсел, както и френска и испанска музика от анонимни автори, творили през онази епоха.

На 14-ти април, четвъртък, в концертното студио на Радио Варна от 18,00 ч. е акустичният концерт на група "Krekhaus". Нейните членове търсят своята уникалност, като съчетават  много стилове – от алтернативен рок, през блус и фънк, до психеделичен рок, като експериментират и с джаз заемки.

В навечерието на традиционния празник Цветница е и традиционният концерт на Женския народен хор "Цветница" към Народното читалище "Асен Златаров" с художествен ръководител Атанас Илиев – носител на награда "Варна". Датата е 16-ти април, събота, мястото – Градската художествена галерия, а началният час – 11,00.

На 20-ти април, сряда, в артсалона на Радио Варна от 17,30 ч. ще бъде открито "Другото Аз" –на осем варненски фоторепортери: Красимир Делчев, Любомир Бенковски-Бенджи, Красимир Тодоров, Румен Сарандев, Пламен Гутинов, Христо Русев, Петко Момчилов и Красимир Стефанов. Всеки от тях е подбрал по пет свои нерепортажни снимки, които досега не са били показвани.

На 23-ти април, събота, в артсалона на Радио Варна от 14,30 ч. ще бъде представен и честван 75-ият брой на националния варненски вестник "Литература и Общество". Неговият главен редактор Станислав Пенев миналата година бе удостоен с Голямата награда „Варна“. Той е поканил за литературоведски отзив председателя на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев.

На 26-ти април, вторник, от 18,00 ч. в Градската художествена галерия ще бъде представен дебютния албум "Acoustic me" на варненската джаз-поп певица Даниела Белчева, акомпанирана от Милен Кукошаров – пиано, Димитър Семов – ударни, Михаил Иванов – контрабас. Албумът бе издаден през 2020 г., а през 2021 г. спечели наградата AWARTS на журналистическата общност във Варна, която се дава за постижения в различни сфери на културата. 

Галерия