Протестиращите блокираха за известно време пътя за Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Протестиращите блокираха за известно време пътя за Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Промениха мярката на задържане спрямо Камен Ф., обвинен за убийство на двама души на пътя Бургас - Созопол. състав на Апелативния съд в Бургас измени наложената спрямо него мярка за неотклонение "домашен арест" и определи обвиняемият да бъде задържан под стража. До този съдебен акт се стигна след внесен протест от Окръжна прокуратура Бургас.

По време на проведеното днес съдебното заседание, наблюдаващият прокурор при Апелативна прокуратура Бургас съобщи, че обвиняемият по делото е многократно осъждан, като две от осъжданията са за тежки умишлени престъпления. Посочено беше, че Камен Ф. е бил санкциониран по административен ред с 11 наказателни постановления за допуснати нарушения на Закона за движение по пътищата. Били са му предявени 13 фиша, за това, че е управлявал моторно превозно средство с превишена скорост, а 4 пъти е бил наказван отново за нарушения за предизвикани пътно-транспортни произшествия.

Припомняме, че Камен Ф. бе обвинен за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на мъж и жена. Те са починали в резултат на катастрофа, допусната от обвиняемия, който нарушил правилата за движение по пътищата. Управляваният от Камен Ф. автобус е блъснал пострадалите. Катастрофата е настъпила на 28.02.2020 г. на главен път I – 9 (след изхода от Бургас в посока Созопол). Деянието е квалифицирано по чл. 343, ал.3, б. "б", вр. ал.1, б. "в", вр. чл.342, ал.1 от НК, вр. чл.20, ал.2 от Закона за движение по пътищата.

С постановление на наблюдаващия прокурор Камен Ф. бе задържан за срок до 72 часа, а в този срок Окръжна прокуратура - Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която да бъде наложна спрямо обвиняемото лице.

Окръжен съд Бургас със свое решение от 2-ри март не уважи внесеното искане и опреди спрямо Камен Ф. да бъде взета мярка за неотклонение "домашен арест". Окръжна прокуратура – Бургас внесе протест срещу така постановеното определение. Едновременно с това наблюдаващият прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас наложи  и на обвиняемия мярка за процесуална принуда "забрана за напускане пределите на Република България". 

Определението на Апелативен съд - Бургас е окончателно.

На 7-ми март близки на загиналите излязоха на протест на пътя за Созопол и блокираха за известно време движението в знак на несъгласие с наложената тогава мярка спрямо Камен Ф. - домашен арест.