Езерото празнува днес своя имен ден

Езерото празнува днес своя имен ден

Премиерата на новия филм за Атанасовско езеро "Солени хора" ще бъде на 31-ви януари, Атанасовден по стар стил. Трейлърът на филма бе пуснат днес, навръх Атанасовден по нов стил. "Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм "Солени хора", споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

Филмът "Солени хора" е заснет през август 2022 г. в Атанасовско езеро и премиерата му ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари 2023) в Дома на киното в София. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев. През цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му.