Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение, каза Венелин Шурелов (вляво). Снимки Лина Главинова

Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение, каза Венелин Шурелов (вляво). Снимки Лина Главинова

Пространството пред бургаския катедрален храм "Св. св. Кирил и методий" може да се превърне в пространство за изкуство подобно на център "Жорж Помпиду" във френската столица Париж. Асоциацията направи доц. Венелин Шурелов - преподавател в катедра "Изкуствознание", член на Сценографската гилдия към Съюза на артистите в България на среща, организирана от Община Бургас. Поводът е представители на институциите и творческите организации да представят идеите си за вдъхване на живот на пространството пред храма.

"С този форум искаме да създадем среда да се раждат идеи. Това е първата от серия публични срещи, с които ще се опитваме да активизираме творческата енергия на бургазлии. Ние сме тук за да изслушаме различните виждания и възможности за развитие на това арт пространство", каза Диана Саватева - зам.-кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас в началото на дискусията, която се проведе в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" и премина при голям интерес.

В нея участваха бщинските съветници - Георги Маринчев, Владимир Павлов, Петър Статев, главният архитект на Община Бургас - Веселина Илиева, директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Снежана Няголова, отец Петър - председател на настоятелството на храм "Св. Св. Кирил и Методий", Милен Николов - директор на РИМ, Данка Георгиева - директор на Държавен архив - Бургас, Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас, Неделина Роселинова - актриса в Кукления театър, Петя Стойкова - създател на танцова школа "Дюн" и други.

"Хубаво е площадът да получи своя цвят и своя звук. Виждали сме всякакви инициативи, имало е открита сцена, провеждат се християнски празници. Каквото и да се случва, то трябва да е добре поднесено, да не е кич и да не тежи. Децата ще са щастливи, ако получат сцена за изява. Важно е и случващото се да не вреди на основните ни дейности - да не обезпокоява богослужението в храма, както и нашите занятия в училище", каза директорът на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Снежана Няголова. Тя пое инициативата заедно с учителите в гимназията да направят анкета с участието на учениците и техните родители, в която те са изразят своето мнение за това, какво да се случва на площада.

Площадът пред едноименния катедрален храм в Бургас може да се превърне с оперна сцена през лятото по подобие на "Опера на площада", която се организира пред храм "Свети Александър Невски" в София. Идеята е на Александър Текелиев - директор на Държавна опера - Бургас и бе представена от PR на културния институт Теменуга Захариева на срещата. В нея участва и Георги Вангелов - технически директор на Операта. Сцената ще бъде подвижна и амфитеатрална, ще бъде монтирана само за спектаклите. Мястото е подходящо за целта, защото в близост се намира Концертна зала "Проф. Иван Вульпе", която се ремонтира в момента. Там ще могат артистите да се преобличат и да репетират преди началото на представленията.

Мястото може да се превърне в център по подобие на център "Жорж Помпиду"* в Париж, направи паралел Венелин Шулеров. Според него пространството е подходящо за реализация на креативни проекти. "Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение. То ще обедини две послания - от една страна ще се превърне в притегателен център за бургазлии и гости, от друга- ще постави съвременен отпечатък на мястото", каза още Шурелов.

"Площадът е с глухи фасади, които могат да се ползват като екрани за интерактивна дейност. Най-представителната сграда е храма. Главният вход на храма е обърнат към площада и това пространство винаги е имало функцията да води към него. Това е историята на града и няма как да я загърбим, мислейки, че блокирайки мястото със зелени площи и обеми, няма да се наруши неговата историческа характеристика. Това е място, където се провеждат религиозни събития и по Коледа, и по Великден. Според мен площадното пространство трябва да е свободно и да се насища с мобилни инсталации, декори, преместваеми инсталации основно за културни събития", заяви главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Всички предложения, които бяха дадени и изпратени по e-mail ще бъдат обобщени, а най-добрите може да бъдат реализирани.

*Център "Жорж Помпиду" е многокултурно учреждение, намиращо се в квартала "Бобур", четвърти арондисман в Париж, между квартала на Халите и квартал "Маре". Центърът е плод на желанието на Жорж Помпиду, тогавашен президент на Френската република, да създаде в сърцето на Париж оригинална културна институция, изцяло посветена на създаването на модерно и съвременно изкуство, където пластичното изкуство ще съжителства с книги, дизайн, музика и филми.

Галерия