Следващият етап от разкопките на Русокастро продължава. Снимки РИМ Бургас

Следващият етап от разкопките на Русокастро продължава. Снимки РИМ Бургас

Проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро приключи. Изцяло са изяснени неговите габарити и планировка. То е дълго 14 и широко 8 м., а през средата му минава редица от три монументални зидани каменно-тухлени стълба, носещи два полуцилиндрични свода. Над водохранилището се е разполагал втори етаж, който вероятно е служел за резиденция на управителя на града. Водохранилището е едно от най-запазените на Балканите – стените му се извисяват на височина от 3,5 до 4,5 м. В него са открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и мн. др. изображения – близо 100 на брой; средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард, който археолозите определят като барс.

След края на проучването на водохранилището на замъка, започват разкопки на друг монументален паметник – укрепен проход, започващ от северната крепостна стена на средновековния град Русокастро и завършващ при Русокастренска река с огромна кула-кладенец. Това всъщност е било водохранилището за гражданите на самия средновековен град. В средата на прохода има втора отбранителна кула. Част него е бил подземен, стените му са широки между 2,5 и 3 м., а височината му е запазена до 4 м. За съжаление, много голяма част от него е унищожена при работата на каменотрошачка от 60-те години на 20 в., която е добивала оттук чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец. Тогава е унищожена и част от северната крепостна стена на средновековния град.

Разкопките се изпълняват от археолози от Регионален исторически музей – Бургас, с финансиране от Община Камено. Музеят е спечелил и проект към Министерството на културата за 36 700 лв. за разкопки, които се очаква да бъдат предоставени в най-скоро време.

Галерия