Екоинспекторите са проверили и сигнали за замърсявания на водата

Екоинспекторите са проверили и сигнали за замърсявания на водата

106 проверки са извършили служители на Басейнова дирекция "Черноморски район" съвместно с екоинспекците във Варна и Бургас в периода 1-и юни - 31-и август, съобщиха от дирекцията. Те са инспектирали обекти, които са потенциални замърсители на Черно море.

51 от проверките са били по Южното, а 55 - по Северното Черноморие. Предприети са мерки за привеждане на обектите в съответствие със Закона за водите. Издадени са 27 предписания, от които 25 са изпълнени в срок. Съставени са 10 акта - 5 за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в Черно море и 5 - за нерегламентирано водовземане.

Проверени бяха 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано бе, че населените места без действащи ПСОВ са: Дуранкулак, Крапец, местност "Иканталъка" - община Каварна, курортен комплекс "Шкорпиловци", Ахтопол, Варвара, Синеморец, квартал "Крайморие" - Бургас. Пречиствателните станции за отпадъчни води без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи са: ПСОВ "Шабла", ПСОВ в курортен комплекс "Албена" в село Кранево, ПСОВ "Камчия", ПСОВ "Златни пясъци", ПСОВ "Китен - Приморско", ПСОВ "Елените" и ПСОВ "Лозенец".

Резултатите от 45 проверки на обекти потенциални замърсители на Черно море показаха, че проверените обекти в зоните с води за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, местност "Иканталъка", плаж "Аспарухово" - Варна, голям плаж в курортен комплекс "Св.св. Константин и Елена" във Варна и курортен комплекс "Шкорпиловци" не отговорят на изискванията на чл. 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, поради липса на необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Уведомени са областните управители на Добрич и Варна за предприемане на действия по компетентност.

По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция извърши 36 проверки съвместно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда в Бургас и Варна, ИА "Морска администрация", Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите бяха неоснователни.

През летния сезон постъпиха сигнали за замърсяване на плажната ивица по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При  проверките присъстваха и концесионерите на замърсените с мазут плажове. Мазутни частици бяха открити по цялата плажна ивица в районите на курортен комплекс "Златни пясъци", Обзор,  Поморие, Равда - Несебър и на "Каваци" край Созопол. При проверките не бяха установени брегови източници на замърсяване. "Морска администрация" Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине. "Морска администрация" е предприела действия за доказване на нарушението и налагане на санкции на извършителя.