Заповедта за сформиране на комисията е издадена от областния управител Мария Нейкова. Снимка Черноморие-бг

Заповедта за сформиране на комисията е издадена от областния управител Мария Нейкова. Снимка Черноморие-бг

Проверяват плажната ивица в бургаския квартал "Победа". Заповедта за това е издадена от областния управител на област Бургас Мария Нейкова след проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на пристанищен район Бургас. По време на срещата е предоставена информация, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а тя е зарината с отпадъци. Констатиран е и опит, който не е изолиран случай, от неизвестни лица с лодка да се качат на борда на кораб, намиращ се на рейд в Бургаския залив, твърдят от пресцентъра на Областна управа Бургас.

Със заповедта си Мария Нейкова назначи междуведомствена комисия, в която са включени служители и експерти от регионалните структури на Областна дирекция на МВР, Зонално жандармерийско управление, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура, РИОСВ, РЗИ, ИАРА и Община Бургас.

В 3-дневен срок комисията ще извърши проверка на имота, представляващ крайбрежна плажна ивица, защитена територия и е изключителна държавна собственост. Проверката ще бъде фокусирана върху спазване на режимите за опазване и управление на защитени територии и защитени зони в границите на морските плажове. Комисията още трябва да установи спазването на изискванията и ограниченията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, недопускане извършването на строителни дейности, заустване на непречистени отпадни води и други забранени дейности, включително наличието на разположени върху пясъчната ивица лодки и други плавателни съдове.