Причина за инцидентите на велоалеите е, че там се движат и колоездачи, и пешеходци. Снимки Лина Главинова

Причина за инцидентите на велоалеите е, че там се движат и колоездачи, и пешеходци. Снимки Лина Главинова

Псевдо велоалея в Морската градина на Бургас създава конфликти между пешеходци и колоездачи. Ябълката на раздора е участъкът от Крайбрежната алея, която минава покрай Моста и завършва след Серевния плаж в посока Солниците. Именно тя е мястото, където стават най-често инциденти между участниците в движението и се нанасят материални щети - счупени или повредени части на колелата.

Заради зачестилите случаи, независимият общински съветник в местния парламент на Бургас Живко Табаков повдигна темата за велоалеите в Морската градина. На официалната си страница в социалната мрежа той постави въпроса с Крайбрежната алея, на която честа гледка е - колоездачи, които се движат в участъка за пешеходци и обратно - минувачи в зоната на велосипедистите. Живко Табаков зададе въпрос към бургазлии с няколко въможни отговора.

"Кое е най-удачното решение на проблема с конфликтната Крайбрежна велоалея в Морската градина?":

1. Крайбрежната алея трябва да бъде споделена;

2. Крайбрежната алея трябва да остане само за пешеходци;

3. Велоалеята трябва да се заличи изцяло, като се създаде алтернативен маршрут за велосипедисти;

4. Велоалеята не пречи на никого в сегашното й положение;

5. Друго

След като събере мненията по въпроса, Живко Табаков ще ги обобщи и ще входира докладна записка в ОбС, който от своя страна да вземе мнение по въпроса.

След като се повдигна темата за велоалеята, кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че от Общината са готови да изслушат бургазлии и да се съобразят с техните мнения по въпроса.

Велоалеите бяха разчертани преди години в Морската градина. Те обаче нямат задължителен, а по-скоро препоръчителен характер към участниците в движението. Въпреки това мнозина се научиха да ги използват по предназначение. Е, има и такива, за които маркировката, която на места вече е избеляла, не е изпълнена със съдържание. Но това се отнася и до другите велоалеи в града. А техният брой никак не е малък.

"Въпреки че не е задължително да се спазва маркировката в Морската градина, е хубаво да се знае, че пешеходците са предимство", коментираха от пресцентъра на Община Бургас.

Във всеки казус вина имат и двете страни. В конфликтите между колоездачи и пешеходци ролите се сменят взависимост от мястото, където става "срещата". Най-често инцидентите с велосипедисти се случват на велоалеите в Морската градина, защото там, освен колела, свободно се движат и пешеходци или направо изскачат в маркираната зона. А зоните, където пешеходците стават обект на сблъсък с колоездач обикновено са централните пешеходни улици на Бургас - "Александровска" и "Алеко Богориди". Там няма обособени зони за движение от страна на велосипедистите. Въпреки това те не се притесняват да лавират с колелата си между минувачите, дори и да не съобразяват скоростта си на движение.

Предвижването с велосипед в чужбина се е превърнало в начин на живот. Там велоаелите са разчертани направо на пешеходното платно, не както е при нас на места върху тротоара, който трябва да се дели от колоездачите и от пешеходците. Велосипедистите са участници в движението и те спазват правилата, за да стигнат от точка "а" до точка "б". При нас едва в последните години карането на колело за удоволствие и за придвижване до работното място започна да става все по-популярно. Въпреки, че в Закона за движение по пътищата има специални раздели, които касаят и пешеходците, и велосипедистите, често пъти и едните, и другите не ги спазват. И децата знаят, че минавайки по пешеходна пътека, колоездачът трябва да слезе от велосипеда си и да пресече платното бутайки го, не въртейки педалите. Но проверка на "Черноморие" показа, че това е масова практика в Бургас.

И докато не се промени културата ни и поведението ни като участници в движението, инцидентите между колоездачи и пешеходци няма да намаляват, дори и Община Бургас да изгради още километри с велоалеи. Защото на пътя, както и в живота, има правила и те трябва да се спазват!

Галерия