НАР Деултум - Дебелт е най-големият открит резерват в Югоизточна България. Снимки Архив Черноморие-бг

НАР Деултум - Дебелт е най-големият открит резерват в Югоизточна България. Снимки Архив Черноморие-бг

50% увеличение на стандарта за работа. Това е едно от исканията на работещите специалисти в Общински исторически музей в Средец и в Национален археологически резерват "Деултум - Дебелт". Те се присъединяват към националния протест на музейните специалисти, на работещите в галериите и библиотеките срещу символичното 5% увеличение на бюджета за култура, което е планирано за настоящата година.

В Бургас музеят и галерията на протест срещу бюджета за култура

"Подготвили сме писмо до Сдружението на българските музеи, в което поставяме нашите искания. Целта ни е те да бъдат обсъдени при предстоящите дебати за бюджета за култура, които предстоят в Комисията по култура в Народното събрание", каза за "Черноморие" Красимира Костова - директор на Общински исторически музей - Средец, част от който е и НАР "Деултум - Дебелт".

"Категорично изразяваме своето съгласие, че предложеното от правителството минимално увеличение от 5 % на основния стандарт на музеите и художествените галерии не способства за нормалния работен процес, особено в ситуацията на непрекъснато повишаване на разходите и поскъпването на живота в цялост. Те са крайно недостатъчни за стандартните функции на нашите институции, още по-малко за поемането на текущите разходи, модернизирането им, обучаването на специалистите в новите им ангажименти, за да се развиват в съвременните тенденции. Напротив, липсата на признание и уважение към труда на музейните работници, води до отлив на обучен човешки ресурс, към образователната сфера или други области на икономиката ни и това също стопира развитието на музейните институции", пише в писмото подписано от Красимира Костова.

Само за последните 10 години музея са напуснали 7 специалисти, заради ниското възнаграждение. "Ние инвестираме в обучение на кадри и те си тръгват, защото не можем да им предоставим адекватно заплащане", обясни Красимира Костова. Тя се притеснява, че ако парите за музеи не бъдат увеличени, това допълнително ще затрудни дейността им. Само за януари сметката за ток е скочила с 375%. "С бюджета не можем да покрием режийните. Ние ползваме ток целогодишно, особено при съхраняването на експонатите. Маталът например се съхранява при определена температура и влага на въздуха", обясни Красимира Костова.

От Община Средец през годините подпомагат чрез социални програми НАР "Деултум - Дебелт", като по този начин се наемат сезонно работници, които участват в археологическите проучвания в резервата. Тази помощ обаче не е достатъчна.

Музеят се нуждае от наемане на още специалисти, но това се оказва трудно начинание предвид ниското месечно възнаграждение.

Успоредно с това са нужни средства за транспорт, тъй като трябва да се обхващат и експонатите на открито, които попадат под юрисдикцията на музея. Необходими са и средства за консервация на вече разкритите историчеки пластове в резервата.

Галерия