Президентът Радев е на посещение във Варна, а тази вечер ще посети Созопол за празника на града

Президентът Радев е на посещение във Варна, а тази вечер ще посети Созопол за празника на града

Политическите партии трябва не само да заявяват намерение за промяна по време на избори, но да покажат, че могат да предложат алтернатива, че могат да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна.

Румен Радев отново подчерта обществените очаквания към партиите, обявили се срещу порочния управленски модел, за съставяне на устойчиво, ефективно и работещо правителство. „Съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи“, посочи президентът.

В отговор на въпрос Румен Радев определи като теоретично добро решение възможността парламентарните сили да предложат служебното правителство да продължи работа си като редовно, но подчерта, че редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. „Редовният кабинет трябва да решава задачи с ясен политически приоритет, затова и партиите не могат да се крият зад него. Партиите трябва да излъчат свои ясни политически позиции чрез министрите, които те определят“.

В отговор на въпрос относно провеждането на консултации с парламентарните групи в новия парламент държавният глава коментира, че ще бъдат проведени възможно най-скоро. От хода им, от това дали ще намерят диалог и консенсус, зависи на кого ще бъде връчен и третият мандат, посочи още президентът. „Този път те нямат право на грешка. Още един поправителен на партиите няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас“, заяви Румен Радев.