Радивое Андрич ще гостува в Бургас със Светкавици отново. Снимки София филм фест на брега

Радивое Андрич ще гостува в Бургас със Светкавици отново. Снимки София филм фест на брега

Радивое Андрич ще бъде специален гост на 22-то издание на "София филм фест на брега", който ще се проведе от 21-ви до 29-ти март в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК Бургас. Гостуването на ражисьора ще бъде отбелязано с прожекции на най-новия му филм "Светкавици отново!" и други два негови любими филма.

“Светкавици отново!", който бургазлии ще могат да видят в рамките на фестивала, и е своеобразно продължение на втората му кинотворба "Светкавици!" от 2001 година. Филмовата критика го беше определила като "първия югославски комерсиален ъндърграунд филм", а 22 години по-късно "Светкавици отново!" ще ни припомни някои от героите на първия филм, които заедно с новото поколение млади хора, продължават да се борят със стари и нови предизвикателства, които им поднася животът. Сценарият е на Сърджа Анджелич, а в ролите са Сергей Трифунович, Борис Миливоевич, Никола Джуричко, Мая Манджука, Милица Вуйович.

След прожекцията на "Светкавици отново!" в Културен дом НХК Радивое Андрич ще разкаже за филма от сцената и ще има възможност отговори на въпросите на публиката.

Андрич е един от най-популярните съвременни сръбски режисьори и е добре познат на бургаската публика. На първото издание на фестивала през 2003 година е сред един от официалните гости в Бургас, а киноманите са гледали хитовете "Светкавици" и "Когато порасна, ще стана кенгуру", които ще могат да си припомнят в специална ретроспектива на тазгодишния филмфест. На 20-то издание на "София филм фест на брега" през 2022 "Как се научих да летя" на Андрич спечели Голямата награда на Община Бургас "Сребриста чайка", присъдена от професионалното жури, "За лекотата, с която повежда зрителите през важните теми - за смъртта, войната, разделението и вечните въпроси на живота".

22-рият "София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия