Това са проектите на бъдещите скулптури на Радостин Дамасков. Снимки Лина Главинова

Това са проектите на бъдещите скулптури на Радостин Дамасков. Снимки Лина Главинова

Бургаският автор Радостин Дамасков разбуни духовете в гилдията с проект за двуметрови скулптури на тема "По вълните". Макети на трите творби на Дамасков бяха изложени за обществено обсъждане в залата на Дружеството на бургаските художници. То бе организирано по искане на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) в Община Бургас.

Преди две години Дамасков входира свое предложение в Общината за изграждане на скулптури на тема "По вълните", които да бъдат експонирании в пространството около площад "Тройката" и в градинката до Часовника. Той има сключен договор с Общината за разработване на идеен проект и неговата реализация на стойност 10 000 лева. Сега от общинската дирекция "Устройство на територията" предлагат да бъде организирано и проведено обществено обсъждане, което да даде мнение за художествените качества на творбите. На него бяха поканени на присъстват членове на Дружеството на бургаските художници, проектантите на реконструкцията на площад "Тройката" и представители на Комисията по култура в Общинския съвет. На обсъждането присъстваха представители на отдел "Култура" в Община Бургас и членове на Дружеството на художниците.

Според Радостин Дамасков, целта на проекта му е да покаже възможностите на съвременната пластика, която живее в градска среда. "Нагледахме се на лодки и миди, които са лесна хапка за зрителя, но не носят естетика", заяви в началото на обсъждането Дамасков. Според проекта му, творбите са мащабни с размер около 2 метра височина.

И двете места, на които Дамасков предлага да бъдат поставени творбите му обача са заети, стана ясно по време на срещата. "В градинката до "Тройката" е поставена скулптурата "Четащият човек", а до Часовника ще бъде поставена "Шапката" на проф. Светозар Бенчев", уточни Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас.

"Неправилен е подходът. Трябва да участват и архитекти, да се направи конкурс. Не одобрявам, не пластиката, а начина по който се правят нещата", заяви Никола Станчев. Двамата с Дамасков си размениха реплики, като за пореден път не скриха, че имат конфликт.

И Георги Динев, и Митко Иванов, и Атанас Стоянов се изказаха положително за проекта на Радостин Дамасков. Присъстващите на обсъждането обаче не скриха, че се е скъсала нишката между художниците и архитектите, когато се коментира поставянето на творба в градска среда.

"Пластиките да добри, който обаче решава, къде ще се поставят?", попита Руси Костадинов.

Радостин Дамасков заяви открито: "Ако ме пратят в "Славейков", няма да отида".

Мнението на участвалите в обсъждането ще бъде предоставено на ОЕСУТ, който трябва да се произнесе. Тепърва ще става ясно дали те ще бъдат изработени, откъде ще бъде намерено финансиране за това и къде ще бъдат поставени.

Галерия