DSC_9762

DSC_9762

Радостина Ценова: В Странджа не е позволено всичко

Министърът ще възложи да бъдат направени корекции в спорните зони и да бъде изработена екологична оценка. Това ли беше очакваното от вас решение на дългогодишната сага с ОУП?

- От една страна – да, но от друга очакваме реакцията на министъра на околната среда и водите, защото МОСВ трябва да спре подобен план, който няма екологична оценка.

- Защо едва сега, близо десет години след изработването на плана на общината, се стигна до някакво решаване на проблема с него?

- Това се чудим и ние и не веднъж сме предлагали процесът да намери решение още след като стана ясно, че така предложената екологична оценка няма как да бъде приета нито от експертите, нито от МОСВ (ако министерството наистина изпълнява това, за което отговаря по закон). Според нас, беше редно да се възложи изработването на нова екологична оценка още през 2008 г., но както знаете в България винаги има очакване, че нещо може да се "оправи" през задния вход или както най-често става постфактум да се узакони.

- Според кмета на община Царево Георги Лапчев, еколозите не сядат на една маса с местните хора, за да решат заедно, какво ще се случва в териториите, попадащи в зоната на природен парк "Странджа". Бягате ли от този диалог?DSC_9780

- Категорично не, мога да кажа че имаме добър диалог, включително и със самият г-н Лапчев. В случая със ОУП става въпрос за спазването на закона, а не за възможности за диалог, защото и аз съм присъствала на общественото обсъждане на ОУП-а през януари 2008, когато местните хора бяха по-ядосани от еколозите, защото основно общински терени бяха включени в новите урбанизирани територии, а не техните. И ние, и дирекцията на парк "Странджа" не веднъж сме предлагали да се използва законовата процедура, която съществува и да се изключат от парка вече урбанизирани територии.

- В последните седмици нарастна напрежението около спортния, според вас ОУП. Думите еколози и природозащитници се обагриха с негативен отенък. Кой има полза от това?

- Не знам кой има полза, но ние категорично не искаме това да се случва. Това, за което се борим е само да се спазва законът. Животът в нашата страна не е лек за повечето хора и всъщност само спазването на законите от всички, а не само от определени пази крехката спойка на държавност, която ни е останала. 

- Не смятате ли, че вашите искания се разминават с тези на собственици на имоти, които са в границите на природния парк? Да, природната трябва да е на всички. Но по какъв начин трябва да бъде защитен частния интерес без да бъде накърнен обществения?

- За всяка една територия има някакви норми – било законов статут, било норми на застрояване, етажност и т.н. Знаете, че не е възможно навсякъде да е позволено всичко. Така е и със Странджа – част от територията е природен парк и единствения ангажимент на собствениците е да запазят статута им, а не земеделските земи да бъдат урбанизирани. Ако земите в парка спрат да бъдат гори, водни площи и земеделски земи те трябва да се изключат от територията му, защото вече нямат място там. Но проблемът е, че никой не иска да ги използва като земеделски, когато са край морето, а да ги продаде и да не го е грижа, какво ще се случи там по-нататък. 

- През последните месеци избухна и друг скандал с обществена поръчка за броене на делфините в Черно море, спечелена от обединение, в което участват "Зелени Балкани". Стойността на поръчката бе за 3,5 млн. лева. Новината разбуни духовете и се заговори за "екологична мафия". Вие, като представител на НПО, което се занимава с екологични проекти как ще коментирате случващото се?

- Не съм запозната в детайли с условията на поръчката, но всеки може да кандидатства за изпълнение на обществена поръчка, ако отговаря на условията. Комисията за защита на конкуренцията е органът, който може да бъде сезиран, когато има съмнения за некоректно избран изпълнител. Не знам какви са били доводите на МОСВ да прекратява процедурата няколко пъти, но при всички случаи не е лесно да се намери достатъчно експертна организация, която да може да се заеме с тази така важна задача, каквато е установяването на числеността на делфините в Черно море. Знаете че има големи спекулации за броя на популациите на 3-те вида, които се срещат в нашето море. Колегите от "Зелени Балкани" са компетентни по темата, провеждали са много изследвания и когато сме търсили информация сме се обръщали към тях. Институтът по рибни ресурси, който сега е спечелил поръчката е направил много добър консорциум и предполагам, че това е било решаващо.

- Защо повечето протести в защита на природата или срещу изливането на бетон се провеждат в София и по-големите градове на страната, а не на местата, които са обект на вашата защита?

- Защото проблемите идват главно от София – там е концентрирана цялата изпълнителна и законодателна власт. Ето и ние тук протестираме, но единствената институция към която можехме да се обърнем бе Областната управа – направихме го, за наш късмет областния управител Павел Маринов откликна – срещнахме се веднъж, втори път, внесохме му писмо, но общо взето това са нещата, които на местно ниво могат да се случат. Всичко друго се решава в столицата.

- На протестите често водите и вашата дъщеря. На какво искате да я научите?

- Да бъде добър човек, да обича природата и да знае, че все пак живеем в правова държава и хората могат да отстояват това, в което вярват. Тя пък за сметка на това често скандира в къщи за своите собствени права J

- След толкова години, уморихте ли се от протести и за каква кауза, освен за природата, бихте излезли на улицата?

- Много се уморих, признавам – това повторение и невъзможността да решим проблемите докрай много ми тежи, защото вече не съм на 25, когато ми се струваше, че всичко е възможно. Но още вярвам, защото пък никой не може да ми отнеме вярата. Аз съм овен и за мен справедливостта е най-важната кауза.