Райна Кабаиванска ще пее отново в Бургас след 24 години

Кабаиванска бе първата, която остави своето послание. Тя е и първата, която гостува в родния си град по покана на кмета и в рамките на инициативата на общината "Завръщане в Бургас". Идеята е чрез тази кампания в морския град отново да дойдат имените бургазлии, които са покорили световните сцени с таланта си и са допринесли за популяризиране на родното си място.

 

 

Оперната прима бе посрещната от Димитър Николов на входа на общината. Тя бе придружавана от директора на ОФД Бургас Александър Текелиев, диригента Найден Тодоров и четирима от учениците й от майсторския й клас в НБУ. Утре вечер те ще пеят на сцената на Театъра за драма, опера и балет. На финала почитателите на класическото изкуство ще се насладят на класата на Райна Кабаиванска, която ще изпълни ария от операта "Манон Леско".

Визитата на Райна Кабаиванска се осъществява и с подкрепата на почетния консул на България в италианската област Тоскана Алесандро Бузони.

"Аз съм като една антична църква, но смятам, че има по-важни и антични неща в Бургас. Моето детство да 6-та-7-та година беше в Бургас. Успях да се разходя за малко по улица "Богориди" - познах някои къщи. Нямах време да обиколя всички места, които са свързани с детските спомени, които са най-хубавите", сподели Райна Кабаиванска. Оперната прима се върна назад в годините, когато е живяла с родителите и брат си в къща на площада срещу църквата "Св.Св.Кирил и Методий". "Но аз не съм тук за удоволствие, тук съм по работа", допълни Кабаиванска.

"Музиката ни спасява в най-страшните моменти. Тя е човешка необходимост. Човешкият глас е най-перфектният инструмент и най-добре обяснява човешката душа", каза още певицата, пяла на една сцена с Хосе Карерас. Всяка година тя води майсторски клас в НБУ. Четирима от нейните ученици ще пеят на бургаска сцена утре вечер - Биляна Данаилова, Доротея Доротеева, Кирил Шарбанов и Диана Василева. Двама оттях са тясно свързани с морето. Биляна е от Поморие, а Диана - бургазлийка. "Боря се за младите хора. В техните ръце е земята.  Надявам се да направя от младите хора достойни наследници на един век, който си отива", каза още Райна Кабаиванска.

Тя получи от кмета Николов статуетка на свети Николай Чудотворец - закрилник на Бургас и картина на Павел Вълков. "Когато ви е мъчно, когато ви е трудно да се сетите за Бургас", каза кметът преди да поднесе подаръците.