5%  ръст на ражданията отчете на днешния Бабинден Родилното отделение на УМБАЛ Бургас. 1695 са децата, родени през 2018 г. в отделението, като отново преобладават момчетата. През Отделението по неонатология, където се настаняват всички новородени, както и недоносените бебета, преминалите пациенти са 1815, т.е. над 100 от бебетата са пренасочени тук от други лечебни заведения.

Оперативните раждания в УМБАЛ Бургас са едва 25-27%, което е в златния стандарт на професията. „Това означава, че си четем учебниците и спазваме правилата на науката. Естественото раждане не е самоцел, но се стремим да го подкрепяме. Не винаги успяваме, защото в отделението се занимаваме с най-тежките случаи, налагат се оперативни раждания в ранни срокове на бременността", обясни д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение.  

Днес в болницата бе спазен ритуалът, с който се отбелязва Денят  на родилната помощ – младата родилка Мина Попова поля ръцете на „бабата акушерка" – д-р Антонио Душепеев.

„Това е много задружна, много колективна и много отговорна работа. Не бихме могли да постигнем тези резултати без колегите ни от Отделенията по гинекология и Отделенията по неонатология", посочи днес д-р Антонио Душепеев и поздрави колегите си от двете отделения, оглавявани от д-р Радослав Горанов и д-р Стилияна Томова. Д-р Душепеев благодари за подкрепата на директора на болницата д-р Бойко Миразчийски, както и на г-н Валери Симеонов, който съдейства за отпускането на 70 000 лв. за покупката на нови родилни легла и апаратура.

Ритуалът днес бе ограничен за външни лица поради грипната епидемия. На него присъства само ръководството на УМБАЛ Бургас. Бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов, както и от групата народни представители от ПП „Герб".