Райна Кабаиванска бе за последно в Бургас преди 10 години. Снимки Лина Главинова

Райна Кабаиванска бе за последно в Бургас преди 10 години. Снимки Лина Главинова

Оперната прима Райна Кабаиванска отново идва в родния си Бургас след 10 години. Сопраното покорила стотици световни музикални сцени пристига на 1-ви октомври в морския град. Кабаиванска ще представи галаконцерт на лауреатите от своя XVIII Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд "Райна Кабаиванска" за 2018 година. Музикалното събитие е навръх Международния ден на музиката - 1-ви откомври от 19.00 часа в залата на Държавна опера Бургас. Това е второто гостуване на Райна Кабаиванска с нейните възпитаници тук. Преди 10 години, тя отново избра Бургас, след София, за да представи лауреатите от майсторски си клас, припомниха хора от гилдията.

Старото поколение бургазлии се гордее с това, оперната прима е бургазлийка. Родена е на 15-ти декември 1934  година в семейството на Стефка и Ячо Кабаивански. Баща й е бил ветеринарен лекар към Рибната борса на Бургас. Той е бил писател, поет, фантаст с литературния  псевдоним Марко Поло и университетски преподавател. Майка й е била учителка по физика. Самата Райна учи в начален курс в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" преди семейство Кабаивански да се премести в София.

След дълго журналистическо разследване, екипът на сайт "Черноморие" откри къщата, където е живяло сопраното със своите родители. Тя се намира на бургаската улица "Пейо Яворов" №18. Семейството е обитавало първия етаж на сградата, която е била на известния бургаски лекар - д-р Никола Максимов. Открихме и още една находка. В Бургаския държавен архив се пази дарителската книга "Приятели на музиката" издадена през 1982 година. Тя е направена от учениците от 8 "а" клас на училище "Св. св. Кирил и Методий" с класен ръководител Байкова и е по повод 50 години от основаването на бургаската гимназия. В книгата са посочени бургазлиите, свързани с музиката. Сред тях са Райна Кабаиванска, Емил Чакъров, Весела Желева, Веска Харалампиева, Снежана Барова, Райна Манолова, Иванка Узунова и други.

Галерия