Райна Рачева празнува с ретроспективна изложба 80-тия си рожден ден. Снимки Авторът

Райна Рачева празнува с ретроспективна изложба 80-тия си рожден ден. Снимки Авторът

Художничката Райна Рачева показва 100 картини, подредени в три изложбени зали, по случай 80-тия си рожден ден. Платната могат да бъдат разгледани на първия и втория етаж на бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и в "Ателие R". "Изложбата представлява една ретроспекция на творчеството на Райна Рачева, която започва да твори през 1964 година. Идва епоха на портрета, на натюрморта, на пейзажа. Тя е създала 173 портрета, а творбите й могат да бъдат обединени в три периода", каза изкуствоведката Пепа Седларска при официалното откриване на изложбата в галерия "Петко Задгорски". Посетителите могат да видят малка част от нейните портрети, сред които и тези на актрисата Димитрина Тенева, на художничката Виолета Масларова, на Пепа Седларска, на децата на Райна Рачева, на нейния съпруг, автопротрета й, както и картини от "Охридски цикъл". Някои от платната връщат зрителя към миналото на Бургас и начина, по който е изглеждал града, "Морското казино", Созопол, Несебър.

Художничката е и създателка на Школата по мозайка, която е печелила десетки престижни отличия. Част от мозайките са в музея в Равена, Италия.

Райна Рачева благодари на всички, дошни на откриването на изложбата. Тя изрази своята благорадност към своя спътник в живота - художникът Енчо Рачев, с когото са заедно от 60 години, към своето семейство и близки. Тя получи поздравителен адрес от Съюза на художниците, чийто член е. Поздравител адрес й връчи и Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Поздравителен адрес изпрати и кметът на Община Бургас Димитър Николов. А Георги Динев - директор на галерия "Петко Задгорски" й подари платно с четки, за да не спира да рисува.

Галерия