Раздават рибена чорба на Никулден, шаранът удари 6 лева

 

Тя ще бъде раздавана от 11.00 часа на 6 декември на два пункта, разположени на Часовника до сградата на Община Бургас и до Казиното в Морската градина. За удобство на гражданите двете шатри ще бъдат обзаведени със столове и маси, а всеки, вкусил от чорбата ще получи за спомен оригиналната рецепта.

Два дена преди същинския празник, част от рибената гозба ще бъде раздадена на социалните домове в града. 650 порции от нея ще бъдат дарени на 4 декември на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови", Защитено жилище за лица с умерена и лека степен на изостаналост, Защитено жилище за лица в риск и на потребителите на общинската услуга Домашен социален патронаж Рибена чорба ще бъде раздадена на Никулден и на децата от ДДЛРГ "Александър Георгиев-Коджакафалията".

Рибата, използвана за приготвяне на традиционното и задължително за Никулден ястие, е дарена на Община Бургас от "Черноморски риболов" - 200 кг., Ловно-рибарското дружество - 70 кг. и от Изпълнителната агенция по "Рибарство и аквакултури" - Бургас - 60 кг., която по време на вечерна акция преди седмица конфискува половин тон риба, уловена от бракониери. Хлябът, който ще бъде раздаван заедно с рибената чорба, също е дарение по повод празника на Свети Николай Чудотворец от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

6 лева за килограм се продава шарана за Никулден в Бургас, установи репортерска проверка на chernomorie-bg. Най-търсената риба е доставена от язориви край града и околностите на Ямбол. "Няма да има промяна на цената", обещаха търговци. Миналата година рибата се харчеше пак по 6 лева килото.

Желаещите да спазят традицията могат да поднесат и друга риба за празника. Замразена скумрия внос от Перу струва 3.80 лева за килограм. Канадската скумрия се продава по 6-8 лева килото. По 8 лева се предлага и пъстървата. Цената на килограм заргана е с 50 стотинки по-висока. Чернокопът е 13 лева.

Най-евтина е таранката - 1.50 лева за килограм.