DSC_2624

DSC_2624

Разходката на въздух лекува депресията

повишен апетит, лошо настроение, повишаване на телесното тегло.

Типични са оплакванията за болки в гърба, врата, корема, крайниците, както и постоянно главоболие. Тези симптоми достигат апогея си през януари и отшумяват края на май, началото на юни. САР са по-чести при жени на възраст 20 – 40 години.

Зимната депресия се обяснява с повишения синтез и секреция на хормона мелатонин, поради намаляването на светлината. Той има значение за синхронизацията на денонощния ритъм на различните органи и системи с редуването на светлината и тъмнината. Благодарение на този хормон човек може да заспива и да има здрав сън. Секрецията му зависи от редуването на светлите и тъмните периоди на денонощието. Активността на синтеза му се повишава около 20 часа, пикът на концентрация се достига към 3 часа призори, след което постепенно се понижава.

Как да се справим със зимната депресия? Най-доброто средство за лечение е светлината–използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чист въздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление. Дайте си време – никой не се излекува за дни. Полагайте повече грижи за себе си:

Правете нещата, които са ви доставяли удоволствие, нищо че в момента няма да ви е до тях. Както казва приказката "апетитът идва с яденето".

Останете активни – така ще ви е по-трудно да се почувствате зле.

Общувайте с близки и приятели, тяхното оптимистично настроение може да ви зарази.

Споделете как се чувствате със своите близки и приятели.

Използвайте всяка възможност да раздавате на околните любов и доброта – правете им подаръци, помогнете или просто изразете съчувствие. Равнодушието ни към другите прави света сив, пуст и безрадостен.

Правете си ежедневно някакви малки подаръци.

Хранете се редовно, приемайте повече плодове и зеленчуци, увеличете разходките, независимо от студа, правете физически упражнения.

Въздържайте се от алкохол – той е с действието на депресант.

Подобно на сърдечните заболявания или диабета, депресията е сериозно заболяване. Всеки човек може да се почувсва депресиран. За хората, които са депресивни най-трудното е да потърсят помощ, но това е първата крачка, за да се почувстват по-добре. Не се колебайте да потърсите услугите на личния си лекар, на психиатър или на психолог, ако симптомите ви продължат повече от две седмици, съветват от Регионалната здравна инспекция в Бургас.