Меморандума за за сътрудничество за подсигуряване на допълнителни медицински екипи по Южното Черноморие бе подписан от областния управител Мария Нейкова и кметовете на Созопол, Царево и Приморско. Снимки Областна управа

Меморандума за за сътрудничество за подсигуряване на допълнителни медицински екипи по Южното Черноморие бе подписан от областния управител Мария Нейкова и кметовете на Созопол, Царево и Приморско. Снимки Областна управа

Филиал на Спешна медицинска помощ ще гарантира качеството на услугата за жителите на общините, които са на юг от Бургас - Созопол, Приморско и Царево. Филиалът ще бъде разкрит на територията на община Приморско. Това става възможно с постановление на Министерския съвет.

В продължение на взетото решение в Министерството на здравеопазването беше подписан Меморандум за сътрудничество за подсигуряване на допълнителни медицински екипи по Южното Черноморие. Той се осъществи по инициатива на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и служебния министър на туризма Илин Димитров. На официалната церемония по подписването на Меморандума присъстваха и областният управител на област Бургас Мария Нейкова, кметовете на общините Приморско - д-р Димитър Германов, на Царево - Георги Лапчев, на Созопол - Тихомир Янакиев, директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" - д-р Валентин Димитров и директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас - д-р Георги Паздеров.

Целта е с допълнителни екипи да се гарантира още по-адекватното оказване на медицинска помощ на туристите и българските граждани през натоварения летен сезон, като по този начин се отговори на очакванията на туристите, които предпочитат да пътуват до курорти, в които има добри условия, спокойствие и сигурност, в това число и медицинска услуга на високо ниво.

Присъстващите се обединиха около това, че сигурността на туристите и оказването на адекватна медицинска помощ са основополагащи във всяка една туристическа услуга. Служебните министри на здравеопазването и на туризма успяха в изключително кратки срокове да създадат необходимата организация, за да може на територията на град Приморско да започнат да функционират изнесени екипи на Спешна помощ. По този начин ще се осигури допълнителна възможност за осигуряване на бърза и качествена неотложна медицинска помощ по черноморските курорти, които в активния сезон значително увеличават числеността си.

Към момента за осигуряването на спешната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали в градовете Царево и Созопол. За да се съкрати времето за пристигане на линейките, Филиалът за спешна медицинска помощ в Приморско, който беше разкрит на 3-ти май 2023 г., с решение на Министерски съвет, ще разполага с два екипа – един мобилен и един стационарен, който ще работи целогодишно и  денонощно.

С подписването на меморандума се заявява общ ангажимент на държавната и местната власт да се положат максимални усилия, които да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на общините Царево, Созопол и Приморско. Документът е и своеобразна декларация, която показва, че само с общите усилия на институциите може да се подобри качеството на предлаганите здравни услуги по Черноморието в активния летен сезон.

Галерия