Част от филма Петя на моята Петя бе заснет в Бургас миналата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Част от филма Петя на моята Петя бе заснет в Бургас миналата година. Снимка Архив Черноморие-бг

100 000 лева от бюджета на Община Бургас за култура, включени в перо "Проект филми за Бургас", ще бъдат разпределени между 7 продуцентски къщи. Те ще представят своите проекти, с които кандидатстват за съфинансиране от страна на Общината, пред Постоянната комисия по култура и читалищна дейност в Общинския съвет на 5-ти февруари. Едно от условията за получаване на средства е част от снимките да бъдат направени в града. Членовете на Комисията ще определят и кой от проектите ще бъде финансиран и каква сума ще получи.

За първи път в бюджета на Общината се заделят средства за целево подпомагане на филмови продукции. Новината беше обявена от кмета на Бургас Димитър Николов на пресконференция за представяне на рамката на бюджета за настоящата година. Той бе гласуван на първото за годината заседание на Общинския съвет от мандат 2019 - 2023 г.

Сред предложенията за финансиране има документални, късометражни, игрални филми и сериали. В тези продукции са поканени да се снимат - Досъо Досев, Ицхак Финци, Лилия Маравиля, Михаил Билалов, Башар Рахал, Бойко Кръстанов, Йоана Темелкова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Александър Сано и мн. др.

Първото сериозно финансиране на филм, което бе направено от страна на Община Бургас бе за "Петя на моята Петя". Продуцент на филма е бургазлията Николай Урумов, а значителна част от снимките бяха реализирани в Бургас - в Морската градина, в СУ "Св. св. Кирил и Методий" и на други места. "Петя на моята Петя" е финансиран с 400 000 лева от Националния филмов център и със 125 000 лева от Община Бургас. В края на юни 2019 година на сесия на ОбС бе гласувано отпускането на още 40 000 лева от бюджета на общината за подводните снимки. Част от филма бе показан на 4-ти декември миналата година в Бургас. На тази дата бе отбелязана 40-та годишнина от смъртта на поетесата Петя Дубарова.