Реаномобили спасяват бургазлии от инфаркт

Само за първата половина на месец юни случаите на пациенти със сърдечно-съдови проблеми в региона са се увеличили с над 30%, затова Българският кардиологичен институт реши да удвои броя на реанимобилите. Те ще обслужват бургазлии безплатно. Единият ще бъде разположен в Слънчев бряг, а другият – в Бургас. Целта е да бъдат обслужени повече жители на град Бургас и летуващите  по Южното ни Черноморие.

 

С реанимобилите бургазлии могат да се свържат, като позвънят на телефона на медицинския център на Българския кардиологичен институт в Бургас – "Европейска здравна грижа" в работен ден 056 84-15-14, или на гореща линия "Национална кардиологична грижа" - * 3333.

Специалистите твърдят, че рязката смяна на температурите, неправилната терапия, както и занижения контрол на кръвното налягане са едни от основните фактори за възникването на сърдечносъдови проблеми - най-често хипертонични кризи и инфаркт.

Кардиолозите съветват: не допускайте дехидратация – пийте много вода, като може да посягате към разхладителни напитки преди още да сте ожаднели. Избягвайте да стоите на открито,  когато температурите са достигнали най-високите си стойности. Организирайте ангажиментите и останалите си занимания така, че да сведете до минимум времето, прекарано под палещите лъчи на слънцето в най- горещите часове на деня. Не обличайте твърде впити дрехи,  когато термометърът поставя рекорди – широките, свободни дрехи са по-добър вариант. Предпочитайте помещения и обществени  места с климатици.

Само за първите 15 дни от месец юни 21 пациента  от Област Бургас с диагноза инфаркт са получили навременна високоспециализирана медицинска помощ в СБАЛ по Кардиология Ямбол и са били спасени.

Симптомите на хипертоничната криза най-често са силно главоболие и сърцебиене, съпроводени с учестен пулс. Инфарктът се проявява с болка зад гръдната кост, която може да премине към ръката, гърба или челюстта, да е съпроводена със студена пот или гадене и повръщане.

Симптомите на инфаркта са: болка в гърдите, внезапен задух; повръщане, студена пот; емоционална лабилност, паника; шията и лявата ръка са засегнати от болка; недостиг на въздух; отпадналост, отмаляване. При някой от описаните симптоми, незабавно вземете аспирин и потърсете помощ на описаните телефони.