За замесването, втасването и изпичането на хляба си отделете един ден. Снимки Chef Димитър Боев

За замесването, втасването и изпичането на хляба си отделете един ден. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Хляб с квас с червен пипер и риган

 

Необходими продукти

110 гр. квас

460 гр. брашно

270 гр. топла вода

5 гр. червен пипер

3 гр. риган

10 гр. сол

 

Начин на приготвяне

Смесете водата и кваса в купа и бъркайте, докато се смесят. Прибавете солта, ригана и пипера. Започнете да прибавяте брашното и месите да стане меко тесто.

Оставете го покрито в купа да почине за около 1 час. Отпочиналото тесто сложете на плота, разтелете леко и завийте пак като пакет. Оставете да почине около 40 минути. Направете тези завивания 5 пъти през 30 минути, след което направете една топка. Сложете тестото в купа или друг дълбок съд, на дъното на която има кърпа поръсена с брашно, да втаса за около 5 или 6 часа зависимост от температурата. Когато е готов, загрейте фурната на 250 градуса, сложете вътру съда, в който ще печете хляба, като го захлупите с капак.

Извадете съда като се загрее, поставете вътре хляба, направете разрез отгоре, поставете капака и оставете да се пече на 250 градуса за 30 минути, след което печете още 30 минути на 200 градуса.

Когато е изпечен, го извадете, поставете го върху решетка да изстине.

Галерия