Докладната е подкрепена от всички членове на комисията, в която са Тодор Йосифов (вляво) и Георги Маринчев. Снимка ГЕРБ

Докладната е подкрепена от всички членове на комисията, в която са Тодор Йосифов (вляво) и Георги Маринчев. Снимка ГЕРБ

Редуцират със 105 210 лева средствата за подпомагане на дейността на спортните клубове в Бургас. Докладната записка бе входирана от Йордан Георгиев ("БСП за България") - председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности и Георги Маринчев ("Движение Гергьовден") - зам.-председател на комисията и членове - Бойчо Георгиев (ГЕРБ), Красимир Калудов (СЕК), Станимир Апостолов (СДС), Стоян Колев ("Ние, гражданите") и Тодор Йосифов (ГЕРБ).

В края на януари тази година при гласуване на бюджета на Община Бургас бяха заложени 630 000 лева за финансово подпомагане на детско-юношестките школи на спортните клубове, спортните клубове за аматьорски масов спорт, индивидуалните и колективни спортове. С въвеждането на извънредното положение в страната на 13-ти март във връзка с пандемията от COVID - 19, което продължи 2 месеца и с невъзможността за спортуване от страна на клубовете се стигна и до настоящата мярка.

"Гласувани са средства и за различни събития, които не са се провели и не могат да се проведат предвид създалата се ситуация. Такъв е случаят с Михаил Копанов, на когото отпуснахме 10 000 лева за участие в международна регата. Не е редно, след като няма да се проведе регатата парите да останат у него. Ще направим актуализация на бюджета. Благодаря, че Комисията предлага адекватно решение", заяви по време на дебатите по докладната записка зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

Средствата, които ще бъдат приспаднати са за времето, през което клубовете не извършваха активна дейност. "Става въпрос за намаляне на средствата, които им се отпускат за годината с 16,7%", уточни пред "Черноморие" председателят на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности Йордан Георгиев.

Докладната бе приета с 40 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се".