В тази къща е живял един от кметовете на Бургас Никола Александров. Снимки РИМ - Бургас

В тази къща е живял един от кметовете на Бургас Никола Александров. Снимки РИМ - Бургас

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас ще има временен дом. Тя ще бъде представена в къщата, в която е живял един от кметовете на Бургас от периода след Освобождението - Никола Александров. Къщата, която се намира в Морската градина, ще отвори врати за посетителите като музей на 12-ти май. Преместването на експозицията се налага, заради консервационно-реставрациони дейности на постоянната сграда. Новият временен дом на Етнографската експозиция е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани.

Къщата е собственост на гранд хотел и СПА "Приморец" и е предоставена за временно, и напълно безвъзмездно ползване на Етнографския музей. "Когато разбрахме, че Етнографската експозиция има нужда от нов дом, веднага се роди идеята и в представите ни изникна къщата на "Порт Прим Арт център" - автентично място, част от истинския стар Бургас. Изключително подходящо място, което да съхрани и представи традиционната култура и бит на град Бургас", коментират от гранд хотел и СПА "Приморец".

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата ще се пазят и всички материали от фондохранилището на Етнографския музей.

През 2018 г. сградата е ремонтирана и става част от културното пространство на града, под името "Прим Арт Центъ". От тогава до днес, тя е била дом на редица изложби на съвременно българско изкуство, музикални събития, литературни четения и др. Няколко поредни години къщата бе една от специалните локации, част от фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", чийто инициатор и организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" със съдействието на Община Бургас.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на хотел "Приморец" и Регионален исторически музей Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

Галерия