Миналата година за първи път имаше изнесен сватбен ритуал на Авиомузея. Снимка Парти Сървис Крис

Миналата година за първи път имаше изнесен сватбен ритуал на Авиомузея. Снимка Парти Сървис Крис

Регламентираха местата за сключване на граждански брак в Бургас на открито. Съветниците подкрепиха докладната записка входирана от Христина Секлемова и Красимир Калудов (СЕК). При разглеждането й не мина без дебати и реплики. В докладната си съветниците предлагат да се промени Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на Община Бургас, които касаят сключването на граждански брак. За сключване на брак на място избрано от двойката през работно време цената да бъде 250 лева, ако това стане извън работно време или през почивните дни сумата да бъде 300 лева. Ако за сключване на брак на остров "Света Анастасия" в работно време бе предложено сумата да бъде 300 лева, а извън работно време и през почивните дни - 350 лева.

По предложение на д-р Антонио Душепеев (ГЕРБ) - председател на Постоянната комисия по здравеопазване в ОбС сумите бяха намалени с от 50 до 100 лева. В залата не мина и без упреци за конфликт на интереси отправени от страна на Красимира Маркович от ГЕРБ. Повод за това стана бизнесът на Секлемова - собственик на "Парти Сървис Крис". "Няма никакъв конфликт на интереси тъй като предложението касае Община Бургас. Промяната в Наредбата касае таксите, които влизат директно в бюджета на Общината. Ритуалите ще се извършват от служители на администрацията, не от частните парти агенции. Предложението е изцяло в полза на Общината", обясни Христина Секлемова.

Досега в Бургас нямаше опция за изнесен ритуал за сключване на граждански брак на открито на място, избрано от двойката. От общинско преприятие "Обреден комплекс" ЕООД предлагат услуга изнесен ритуал, но тя може да бъде реализирана след сключване на брака в зала. На Острова в момента могат да се правят тържества, в това число и сватбени ритуали, като цената е 50 лева на  час. От началото на сезона там е имало 2 сватби. "Имаме резервация за две през август и една за септември. Всички двойки са от страната", коментира пред "Черноморие" Павлин Димитров - управител на Острова.