Сценарист и режисьор на спектакъла е Красимир Колев. Снимка Личен архив

Сценарист и режисьор на спектакъла е Красимир Колев. Снимка Личен архив

"Фалшив герой", спектакълът посветен на актьора Тодор Колев, тръгна на национално турне, след успешната премиера в зала 1 на Националния дворец на културата в столицата.

Предстоят двете морски представления на "Фалшив герой" - в Бургас на 8-ми юли в Летния театър и във Варна на 19-ти юли също в Летния театър.

"Фалшив герой" е мащабна суперпродукция базирана на най-популярните и обични песни на Тодор Колев, поднесени с нови арaнжименти и изпълнени от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе с диригент Димитър Косев, балетът на Държавна опера - Русе с хореограф Зорница Петрова, цяла банда прекрасни музиканти, сред които Михаил Йосифов (тромпет), Стоян Янкулов-Стунджи (барабани), Борис Таслев (бас), Ангел Заберски (пиано), Велислав Стоянов (тронбон), Димитър Льолев (саксофон), Александър Логозаров (китара) и трио "Тринити" (бек-вокали: Миглена Русева,Божана Спасова, Славина Калканджиева).

Солисти са - Ненчо Балабанов, Поли Генова и Димо от ПИФ, със специалното участие на Хилда Казасян.

Сценаристът и режисьор на спектакъла е Красимир Колев.

Билети се продават в мрежата на Eventim и на каса "Часовника" в Бургас.

- Г-н Колев, какво Ви провокира за напишете сценария на спектакъла "Фалшив герой"?

- Най-вече дълбокото преклонение и възхищение към великия Тодор Колев. Познавах го лично и винаги съм искал да направя нещо за него. И един ден проектът сам ме намери. Когато продуцентът на спектакъла Атанас Янкулов, ми предложи да направя този концерт-спектакъл в първия момент не можах да повярвам, че това ми се случва, след което много се зарадвах. Скочих в това предизвикателство. Казвам предизвикателство, защото да направиш нешо подобно за Тодор Колев е не само чест, но и голям риск. Но ето че се получи и то доста добре.

- Как съчетахте образа на сценариста и на режисьора в този проект?

- Не беше трудно. Просто от самото начало много внимателно подходих към всяка дума, към всеки жест. През цялото време казвах на артистите да внивават за дозирането и на смешното, и на тъжното, като самият Тодор Колев. Той беше именно такъв - забавен и в същото време много тъжен, но умееше да комбинира и двете, така както само той може. Това е талантът на великите.

- Труден ли беше изборът на музиканти и актьори, които участват в спектакъла?

- Не. Просто всички са много добри, в това което правят. И Михаил Йосифов, и Ангел Заберски, и Ненчо Балабанов, и Димо Стоянов да не изреждам. Всички са големи професионалисти.

- "Фалшив герой" е една от емблематичните песни, изпълнени от Тодор Колев. Защо избрахте нея за заглавие на спектакъла?

- Идеята на спектакъла е такава, насочена е към всички нас. Песните, които ни завеща Тодор Колев, са казали всичко за живота.