Тази година наградите на Общината ще бъдат за трима изявени творци от Средец, каза кметът Иван Жабов (вдясно). Снимка Авторът

Тази година наградите на Общината ще бъдат за трима изявени творци от Средец, каза кметът Иван Жабов (вдясно). Снимка Авторът

Рекорден брой от 141 изпълнители ще пеят на XXI Национален Странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура". Той ще се проведе на 27-ми и 28-ми май в едноименната местност над град Средец. Фестивалът, който има конкурсен характер, е предназначен за деца и младежи на възраст от 4 до 19 години. Той се организира от Община Средец в партньорство със Съюза на тракийските дружества в България и Народно читалище "Пробуда 1897".

Участниците са разделени в пет групи, като петата е за професионалисти от 15 до 19 години. Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Ваня Монева - председател и членове - Димитър Христов, Лазар Налбантов, Радостина Йовкова, Кристиян Неделчев, Мария Градешлиева и Георги Янакиев. Началото на конкурсната част ще бъде дадено в 09.00 часа на 27-ми май. Истинско предизвикателство за организаторите ще бъде всички заявени участници да се представят в рамките на състезателния ден.

На 28-ми май ще се състои церемонията по награждаването и концерта на лауреатите и гост-изпълнителите.

"Тази година ще бъдат връчени от името на Общината три награди на изявени творци, чийто път е започнал от сцената на "Божура". Те са за певицата Яна Биюкова, Стамен Ганджев - гайдарджия и Дико Палазов - кавалджия. Те работят с млади таланти и развиват музикалните им умения", каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

На сцената на "Божура" като гост - изпълнители ще се качат Калинка Згурова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Яна Бийкова, Александра Димитрова, Катя Георгиева, Стоян Ганчев, Панайот Стойчев, Цвтелина Стойчева, Керанка Костова, Антон Гюров, Галя Гильова и гайдарски състав.

В концерта ще участва и Жечка Сланинкова.

Партньор на събора е БНР - Радио Бургас, което от четири години издава и диск с изпълненията на отличените участници.