Кметът на Варна Иван Портних връчи наградите на отличените участници. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних връчи наградите на отличените участници. Снимки Община Варна

Рекорден брой участници - 59, с подкрепа на над 22 000 души, се включиха в общинския конкурс "Да украсим Варна за Коледа", който се проведе за седма поредна година. Кметът на Варна Иван Портних лично награди всички, които изпратиха снимки и видеоклипове с коледна и новогодишна украса от своите домове, дворове, офис помещения и административни сгради. Кадрите бяха публикувани във фейсбук страницата „Да украсим Варна за Коледа“ за харесване и споделяне - в периода от 1-ви декември 2022 до 6-ти януари 2023 г. 

В конкурса се включиха много детски градини, търговски обекти, жилищни входове и цели жилищни кооперации, много частни лица. Тази година победителите в отделните категории получиха специални монети с реплика на артефакти от най-старото обработено злато на Варненския халколитен некропол, по повод 50 години от откриването на златното съкровище.

"Благодаря на всички за участието, което наистина е впечатляващо! „Да украсим Варна за Коледа“ не е състезание и борба за лайкове във фейсбук, а начин за споделяне на малките радости. Ние ценим старанието, въображението и ентусиазма на всеки един от Вас. Радвам се, че хората, които се включват в тази платформа, стават все повече, а красотата от домовете, офисите, жилищни кооперации, детски градини, ясли и болници, вече e неразделна част от коледния дух на Варна.  Така заедно превръщаме нашия град в едно специално място",  обърна се к кметът Иван Портних към участниците по време на тържеството днес. 

В раздел „Украса на домове“, победител е Величка Иванова от кв. „Виница“, която за поредна година спечели сърцата на феновете на Коледа, който й отреди първото място. 

Раздел „Украса на общи помещения в многоетажна собственост“ за трета поредна година печелят жителите на блок №205, вх. 3 в квартал „Кайсиева градина“. 

Най-оспорвана бе надпреварата в раздел  „Украса на обществена сграда“, в който се включиха общо 40 участника, от които 26 детски градини, 4 ясли, 4 училища, 2 учебни центъра, 4 лечебни заведения. Заради рекорден брой реакции на видеа бяха отличени две детски градини - ДГ №10 „Карамфилче“, които спечелиха златната монета за най-красив видеоклип и силен вот от Варна и България, и ДГ №38 „Маргаритка“ - с награда за най-активно присъствие и подкрепа. 

В раздел „Украса на търговски помещения“, победител е салонът на Jivi Hristova /студио “Angel”/, които печелят отличието за трета година.

Галерия