Ректорът на Академията проф. Георги Янков (вторият отдясно наляво) не е съгласен с мешиналното събиране на университети. Снимка Архив Черноморие-бг

Ректорът на Академията проф. Георги Янков (вторият отдясно наляво) не е съгласен с мешиналното събиране на университети. Снимка Архив Черноморие-бг

"Възразявам срещу този формален принцип за окрупняване на висшите учебни заведения. Имаме и своите сериозни аргументи срещу това", каза пред "Черноморие" проф. Георги Янков - ректор на Националната художествена академия. Министърът на образованието Николай Денков представи проекта си за реформа във висшето образование, която включва и обединение на малки университети. Според него, четири академии - Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство могат да се обединят в Национална академия по изкуствата. Всеки университет ще запази своята академична и юридическа самостоятелност, но ще бъдат под обща шапка и ще ползват една материална база.

"Промените трябва да бъдат свързани с начина на акредитиране на университетите, не с тяхното обединяване. Ние и сега търсим партньори за сътрудничество в лицето на академии от Европа, като тази в Прага, във Варшава. Предстои и среща с колеги от Академията по изкуствата в Бари, Италия", допълни проф. Янков.

Националната художествена академия е единствена по рода си у нас. Тя има и само един филиал извън столицата, този в Бургас.