Ректорът на НХА проф. Георги Янков изброи пет причини, поради които числото 5 е важно за филиала на академията. Снимки Черноморие-бг

Ректорът на НХА проф. Георги Янков изброи пет причини, поради които числото 5 е важно за филиала на академията. Снимки Черноморие-бг

Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков провокира първокурсниците във филиала на академията в Бургас с конкурс за безименния пръст. "От всички пръсти на ръката, само този няма име. Нека 2022 година да е година на безименния пръст. Обявявам конкурс за визуално произведение за безимения пръст. Разчитам на вашия ентусиазъм и въобръжение", каза проф. Янков при откриването на петата академична година на филиала на НХА в морския град. Той назова пет причини, поради които числото пет е толкова важно. "Моля Ви, посещавайте лекциите и изпълнявайте навреме задачите си, защото както е казано в поговорката "Петима Петко на чакат". И нея карайте 5 за 4", заяви проф. Янков. Той призова студентите да отворят петте си сетива, за да усетят максимално удоволствието на живота. Към четирите елемента - въздух, огън, земя и вода той прибави и любовта. "Те са нищо без любовта. Обичайте, колкото можете, за да спасите света", допълни проф. Янков. Така по този нестандартен начин той приветства първокурсниците, които ще се обучават във филиала на НХА през академичната 2022/2023 година в бакалавърските и магистърските програми.

Официалната церемония за откриване на академичната година събра пръвокурсниците, техните родители и бъдещите им преподаватели. Студентите получиха своите книжки от деканите на факултетите, в които ще се обучават.

Специални гости на откриването бяха генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, зам.-областният управител Пламен Янев, председателят на ОбС Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева и зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

Студентите и гостите бяха приветствани и от директора на филиала на НХА доц. Димо Колибаров.

Архиерейският наместник отец Севастиан извърши водосвет за здраве. Музикален поздрав отправиха ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".

Галерия