Ректорът на НХА проф. Георги Янков (вляво) избра галерия Неси за премиерата на своите литографии. Снимки Бургас без цензура

Ректорът на НХА проф. Георги Янков (вляво) избра галерия Неси за премиерата на своите литографии. Снимки Бургас без цензура

Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков разказва истории с девет "Криминални литографии". Така е озаглавена самостоятелната му изложба, която бе открита в бургаската галерия "Неси". Това е първият му опит с литографии. "Харесва ми да изпробвам различни техники, да наслагвам цветове", сподели проф. Янков. Той е рисувал в продължение на малко повече от година. А литографиите са разпечатани в базата на НХА в столицата.

Зад името "Криминални литографии" се крият две истории. Първата е свързана с първия криминален разказ, който проф. Янков е започнал да пише. И герои в този разказ са Коко Шанел, Пабло Пикасо, Салвадор Дали. В разказа авторите извършват криминално престъпление. Как завършва история обаче ще стане ясно, когато проф. Янков довърши разказа си.

Втората история, свързано с името на литографиите, е заради времето, която ректорът на НХА е "крадял", за да се заключва в кабинета си и да рисува.

Първата среща на неговите "Криминални литографии" със зрителите е Бургас. А галерията не е случайно избрана. Покана за гостуването идва от собственичката Неси Колева.

На откриването на изложбата се събраха няколко ректора и професори от университети в Бургас и София. Проф. Георги Янков поздравиха областният управител Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Христо Бозов и зам.-ректорът по учебната дейност проф. Севдалина Турманова. Събитието не пропуснаха и преподаватели в НХА, както и екипът на филиала на Академията заедно с директора - проф. Светозар Бенчев.

Галерия