Сградата на СУ Добри Чинтулов ще стане новия дом на Английската гимназия. Снимки Община Бургас

Сградата на СУ Добри Чинтулов ще стане новия дом на Английската гимназия. Снимки Община Бургас

Ремонтират три сгради и ще бъдат изградени две нови пешеходни пътеки, заради преместване на учениците от бургаската Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев". След много години съвместно съжителство с Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте", Английската ще има своя собствена сграда.

ОбС Бургас реши: Английската и Немската ще имат свои сгради

Дейностите по обновяване на стаите вървят в момента в СУ "Йордан Йовков", СУ "Добри Чинтулов" и ДГ "Веселушко". Английската гимназия ще се премести в сградата на СУ "Добри Чинтулов", която се намира в комплекс "Изгрев". Гимназията, която беше досега в сградата ще се премести в тази на СУ "Йордан Йовков".

Общо 13 класни стаи и 2 фоайета се ремонтират в сградата на СУ "Йордан Йовков", за да може в тях да се настанят учениците от СУ "Добри Чинтулов". Това са 4 стаи на Ресурсния център, който досега беше на 1-ия и ще се премести в сградата на СУ "Добри Чинтулов", както и по 2 стаи на 2-ри и 3-ти етаж и целия 4-ти етаж. Ремонт тече и в стаите на учениците на СУ "Йордан Йовков".

В сградата, в която до момента се помещаваше СУ "Добри Чинтулов", а от септември ще влязат възпитаниците на Английската гимназия, се ремонтират общо 19 класни стаи - 2 стаи на 2-ри етаж, 3 на 3-ти етаж и целия 4-ти етаж. Ремонтните дейности в учебните заведения включват шпакловка и боядисване на стените на класните стаи, ново осветление, настилка и монтаж на нови врати.

Обновяване тече и на целия 1-ви етаж в един от павилионите на детска градина "Веселушко", до СУ "Йордан Йовков", който се ползваше от Центъра за подкрепа на личностното развитие. След ремонта те ще бъдат превърнати в модерен Център за музика и хореография, който ще служи за обезпечаване подготовката на учениците с профил "Музика" от СУ "Добри Чинтулов". В момента в стаите там се монтират шумопоглъщащи изолационни материали, които ще помагат на учениците да не си пречат, докато изучават отделните инструменти.

В Немската гимназия също започва ремонт на помещенията, използвани до момента от Английската гимназия.

Две нови пешеходни пътеки, изкуствени неравности и нови настилки на тротоарите ще осигуряват безопасен достъп на учениците от Английската до новата им сграда в комплекс "Изгрев". Там ще бъдат освежени съществуващите пешеходни пътеки и ще бъдат монтирани предупредителни пътни знаци за пресичане на ученици - А19 ("Деца") и знаци за забрана за движение със скорост над 30 км./ч. (В26).

Подобно е и положението около входовете на СУ "Йордан Йовков", където също се ремонтират тротоарите до блок 68, подменя се осветлението и се полагат изкуствени неравности.

Галерия