Родители на ученици от засегнатите гимназии се събраха пред зала Бойчо Брънчов преди началото на днешната сесия. Снимки Черноморие-бг

Родители на ученици от засегнатите гимназии се събраха пред зала Бойчо Брънчов преди началото на днешната сесия. Снимки Черноморие-бг

Сагата със сградите на Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" и Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте" в Бургас свърши. Със свое решение Общинският съвет дава възможност да бъдат преместени две училища, за да могат гимназиите да имат свои сгради. Докладната записка бе входирана от кмета на Бургас Димитър Николов. С нея се слага край на дългогодишното търсене на решение със сградния фонд. Преди няколко години имаше опит за решаване на казуса, но заради реакция от страна на родители, чиито деца учат в СУ "Йордан Йовков", което страна в случая, до решение не се стигна.

"Обсъждали сме различни варианти за решаване на проблема. Разговаряли сме с ръководствата на училищата, със синдикатите", каза зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева по време на дебатите по докладната записка.

Предложението е следното: ГПАЕ "Гео Милев" ще се настани в сградата на СУ "Добри Чинтулов" в комплекс "Изгрев", а СУ "Добри Чинтулов" ще дели една сграда със СУ "Йордан Йовков", която също се намира в "Изгрев".

"Подкрепям изцяло искането за преместването на въпросните училища. Нашето решение ще изпревари изискването за едносменен режим на обучение, което ще бъде въведено в страната", обясни Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас и председател на Комисията по образование в ОбС.

От 34 години Английската гимназия дели една сграда с Немската в "Зорница". Общият брой на учениците, които се обучават там е 1600 деца в 60 паралелки. Ограниченият капацитет на сградата и пренаселеността в нея водят до невъзможност за провеждане на нормален учебен процес. Учебните занятия се водят на двусменен режим с намалени междучасия, а времето между двете смени е едва 20 минути. Трудности се срещат при провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт, тъй като сградата разполага само с един физкултурен салон.

В ГПАЕ "Гeо Милев" в момента се обучават 800 ученици, а общият брой на децата в СУ "Йордан Йовков" и СУ "Добри Чинтулов" е 600. В същото време капацитетът на сградния фонд на СУ "Йордан Йовков" е достатъчен да поеме учениците и на двете училища на едносменен режим на обучение, като всяко училище запази своята самостоятелност.

Разпределението на класните стаи ще се извърши от комисия, назначена от кмета на община Бургас Димитър Николов, включваща представители на Община Бургас, Регионалното управление по образование, СУ "Йордан Йовков" и СУ "Добри Чинтулов".

Освен с достатъчен брой учебни стаи и кабинети, сградата на СУ "Йордан Йовков" разполага още с голям физкултурен салон, училищен стол и възможност за обособяване на самостоятелни входове за двете училища, като официалния вход остане за СУ "Йордан Йовков", а вторият вход, който е срещу ДГ "Веселушко", да бъде на СУ "Добри Чинтулов".

Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование в сградата на СУ "Йордан Йовков", ще се премести в тази на СУ "Добри Чинтулов", а за обезпечаване на профилираната подготовка на учениците с профил "Музика" от СУ "Добри Чинтулов" ще бъдат предоставени за ползване кабинетите на Центъра за подкрепа на личностното развитие в павилиона на ДГ "Веселушко", като последните ще бъдат превърнати в модерен център по музика и хореография.

От бюджета на Център за подкрепа на личностното развитие ще бъдат осигурени средства за преместване и необходимите ремонти на двете гимназии - 30 000 лева на СУ "Добри Чинтулов" и 40 000 лева на ПГАЕ "Гео Милев".

"В следващия бюджет на Общината за 2021 година ще бъдат заложени средства за ремонт на двете гимназии", уточни Йорданка Ананиева.

"Сагата не е от четири години, а е от осем години. В началото на всяка учебна година търсим решение на проблема. През последните три години представители на двата синкидата взеха активно участие в това. Преди 3 години се бяхме отчаяли, когато ни посрещнаха заключени врати от страна на родители и настоятелството на СУ "Йордан Йовков", но не се отказахме и вие днес ни подкрепяте", върна лентата назад кметът Димитър Николов.

"Ако не вземем решението за преместване, ще обречем и четирите училища на една агония. СУ "Добри Чинтулов" е в най-неблагоприятна ситуация, защото трябва да смени сградата. И двете училища - "Добри Чинтулов" и СУ "Йордан Йовков" са затруднени с бюджетите си при обезпечаване на издръжката. Сега ще могат да се справят с това и да работят за привличане на повече ученици", каза още кметът Николов. Той обеща, че ще бъдат взети мерки за безопасно пресичане на възлова улица в комплекс "Изгрев" от страна на децата, които сега трябва да започнат училище в СУ "Добри Чинтулов", след преместването му в сградата на СУ "Йордан Йовков". Проблемът бе поставен от съветникът от ДБГ Стоян Грозев.

Дебатите по докладната записка продължиха повече от час и половина. Тя бе подкрепена с гласа 43 "за", 0 "против" и 3 "въздържал се".

Галерия