Улица Алеко Богориди трябва да е готова до началото на лятото. Снимка Лина Главинова

Улица Алеко Богориди трябва да е готова до началото на лятото. Снимка Лина Главинова

Ремонтът на улица "Алеко Богориди" трябва да приключи до началото на "Лято 2018 г.", заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов при представяне на проекта за бюджет за настоящата година. Обновяване на пешеходната улица е част от проекта на Община Бургас за реконструкция на ларгото. То ще обхване участъка от пресечката с улица "Лермонтов" до пресечката с булевард "Демокрация". Обществената поръчка, обявена от Община Бургас, за избор на фирма изпълнител бе спечелен от "Виа конструкт груп" ЕООД. Стойността на обекта е 2 813 000 лева без ДДС. Средствата са осигурени от програма "Региони в растеж". 

Проектът предвижда подмяна на мрежата, смяна на настилката, промяна на градската среда, поставяне на паркова мебел, освежаване на съществуващия фонтан, както и на Грамофона, ще има зони за безплатен интернет, ще бъдат поставени цветарници и ново LED осветление и други.

Обновяването на улица "Алеко Богориди" е част от проекта за реконструкция на ларгото на Бургас - "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Първият етап от проекта започна през 2010 година и се реализира със средства от оперативна програма "Регионално развитие", които Община Бургас получи от ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Стойността му бе 3 781 302,62 лева.

Проектът за обновяване на централните пешеходни улици в морския град е на архитектурно студио "Атика 5". Тъй като проектът бе изготвен преди няколко години, сега се наложи да бъдат нанесени леко корекции за неговото осъвременяване в участъка, който предстои да бъде ремонтиран.

В бюджета за 2018 година се предвидени средства и за ремонта на три перпендикулярни на "Алеко Богориди" улици - "Възраждане", "Ген. майор Лермонтов" и "Константин Фотинов". Ще бъдат обновени и още шест по-малки улички в центъра - "Шипка", която свързва "Възраждане" и "Ген. майор Лермонтов", "Отец Паисий" излиза на "Възраждане", а "Успенска", "Гео Милев", "Иларион Макариополски" и "Граф Игнатиев" образуват четириъгълник в района зад хотел "България и църквата "Света Богородица".