Областният управител Мария Нейкова разясни реализацията на ремонтните дейности

Областният управител Мария Нейкова разясни реализацията на ремонтните дейности

Ремонтът на пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна" започва от началото на следващата седмица. Проверка на "Български ВиК холдинг" ЕАД, извършена в края на януари показа, че станцията е в изключително тежко аварийно състояние. Проблемът ескалира в началото на декември 2022 година. Шест месеца по-късно се преминава към отстраняване на аварията.

"Артстрой" ще извърши ремонта. Проектът предвижда изграждане на колони, укрепване на покрива на съоръжението. "През това време ще бъде спирана водата за монтажните работи, но режим за водата на населението в общиние по Южното Черноморие няма да има", категорична бе Мария Нейкова - областен управител на област Бургас  Докато се работи, вода ще се подава от резерва на водоизточника. Очакванията са ремонтните дейности да приключат до два месеца.

23 мн. лева е отпуснала държавата за ремонт на тази пречиствателна станция и за изграждане на изцяло нова. В момента е обявена обществена поръчка за новото съоръжение.

Средно между 700 и 800 литра в секунда подава язовирът в пиковите летни дни между 15-ти юли и 15-ти август.  Язовир "Ясна поляна" захранва общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. В момента  Созопол и Каваци са прехвърлени към деривация "Камчия", за да облекчат водоподаването за останалите.

Пречиствателното съоръжение на язовир "Ясна поляна" е строено през 1973 година и от тогава на е правен ремонт.